Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B.92, Objavila: R.B. ]

16. 12. 2019. 18:07   >>  18:06 1

CJELOVITOST ZEMLJE DOVEDENA U PITANJE

Škotska novi izazov za Džonsona

Dok izlazak Velike Britanije iz EU djeluje izvjesno poslije ubjedljive pobjede Konzervativne stranke na izborima, opstanak cjelovitosti zemlje doveden je u pitanje.

U Škotskoj je pobijedila stranka koja se snažno zalaže za ostanak u EU, ali i za nezavisnost, i koja insistira na novom referendumu o odvajanju tog regiona, pišu svjetski mediji.

Poslije Bregzita, ali i zbog Bregzita, najveći izazov za Džonsona biće Škotska, gdje je dobar rezultat na izborima ostvarila Škotska nacionalna partija (SNP), ocjenjuje Gardijan u uredničkom komentaru poslije britanskih parlamentarnih izbora 12. decembra.


Džonson treba da se angažuje oko Škotske, ukazuje Gardijan i dodaje da će, ako to ne bude uradio, njegovom erom dominirati prijetnje po uniju, posebno pošto je sada prvi put u Sjevernoj Irskoj izabrano više nacionalista nego unionista.

U prvim reakcijama poslije objavljivanja izbornih rezultata, ističe Njujork tajms u uredničkom komentaru, već su postavljena pitanja kakav svijet oni nagovještavaju.

Opstanak riječi "Ujedinjeno" u nazivu zemlje Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dovedeno je u pitanje poslije dobrog rezultata SNP koja traži novi referendum o nezavisnosti, kao i neizvjesne sudbine Sjeverne Irske po Džonsonovom planu za Bregzit, ocjenjuje Njujork tajms.

Dobri rezultati partija koje žele da preoblikuju ili čak rastave Ujedinjeno Kraljevstvo znače da će pitanja o budućnosti druge po veličini evropske privrede biti sve glasnija, dok će obuzdavanja secesionističkog duha biti akutni politički izazov za premijera Džonsona, ocjenjuje Volstrit džurnal.

Uz ocjenu da su rezultati prošlonedjeljnih izbora dobra vijest za Džonsona, ali loša vijest za pristalice unije Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, Volstrit džurnal ukazuje da su rezultati u Engleskoj i Škotskoj sasvim drugačiji.

U Engleskoj - najvećem i najmnogoljudnijem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva - konzervativci su dobili 345 od 533 mjesta, dok je u Škotskoj SNP osvojila 48 od 59 mjesta. U Sjevernoj Irskoj stranke koje zagovaraju ujedinjenje s Irskom dobile su devet, a unionističke osam poslanika. Osnovni razlog za takav rezultat je Bregzit, objašnjava njujorški list.

Za razliku od Engleske i Velsa, Škotska i Sjeverna Irska su na referendumu o izlasku iz Evropske unije 2016. glasale za ostanak i sad se oba regiona suočavaju s izgledima da budu izvučena iz EU zajedno s ostatkom zemlje.

To, ukazuje Volstrit džurnal, gura deio glasača ka strankama koje zagovaraju prije izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva nego napuštanje EU. Uprkos snažnom podsticaju s prošlonedjeljnih izbora za pristalice izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva, za bilo kakav potez u tom smjeru biće potrebna dozvola Londona.

Džonson ima ugodnu većinu u donjem domu i malo je vjerovatno da će odobriti tako nešto uz argument da bi izjašnjavanje o nezavisnosti Škotske bila izdaja rezultata škotskog referenduma iz 2014. na kojem je odbačena nezavisnost.

Praktične poteškoće vjerovatno neće utišati secesionističke glasove, ocjenjuje Volstrit džurnal. Iako je SNP smatrala da je referendum 2014. bio događaj koji se dešava jednom u generaciji, poslije referenduma o Bregzitu 2016. promijenila je stav, tvrdeći da je uticaj na Škotsku toliko veliki da je novo glasanje o nezavisnosti opravdano i od suštinskog značaja.

Mada rezultati izbora možda mogu da pojačaju argumente za novi referendum o nezavisnosti, nije izvjesno da bi pristalice odvajanja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva pobijedile na tom glasanju, ocjenjuje časopis Ekonomist.

SNP je od neuspjelog referenduma 2014. gradila slučaj za novo glasanje. Prošle nedjelje je povećala broj poslanika sa 35 na 48 od ukupno 59 iz škotskih izbornih jedinca i uz sve veći jaz između engleske i škotske politike, što je, ističe časopis, dodatni osnov za još jedan referendum o škotskoj nezavisnosti. Sada su unionističke partije u Škotskoj skoro nevidljive, dok je na referendumu o Bregzitu 2016. godine 62 odsto glasača iz tog regiona bilo za ostanak u EU.

S druge strane, na referendumu o nezavisnosti 55 odsto je bilo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 45 odsto za izlazak. Iako se javno mnjenje izgleda pomjerilo ka nezavisnosti, ankete sugerišu da je sada po tom pitanju odnos 50 prema 50. S druge strane, SNP je svom biračkom tijelu poručivala da je glasanje za nju najbolji način da se izbjegne Bregzit.

Utoliko je pitanje, ukazuje Ekonomist, da li je dobar rezultat te stranke na izborima prošle nedjelje posljedica taktičkog glasanja da se izbjegne Bregzit ili predstavlja promjenu u škotskoj javnosti o budućem odnosu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. Mada put do novog škotskog referenduma o nezavisnosti za sada djeluje nejasno, situacija bi mogla djelovati drugačije poslije sljedećih škotskih izbora 2021. godine, ističe Ekonomist.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније