Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 12. 2019. 18:51 >> 18:55

REFORME PENZIJA

Sukob policije i demonstranata u centru Pariza

Francuska policija ispalila je danas suzavac u centru Pariza tokom protesta protiv reformi penzionog sistema, dok su demonstranti uzvratili bacanjem projektila na policajce, javlja Rojters.

Sukobi su izbili u blizini Trga nacije, u istočnom dijelu francuske prijestonice, tokom protesta u organizaciji trgovačkog sindikata, a do sukoba policije i demonstranata ranije danas došlo je i u Nantu.

Hiljade ljudi širom Francuske izašle su i danas na ulice, a zaposleni, uključujući nastavnike, ljekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su radna mjesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i, kako kažu, sačuvali sistem socijalne zaštite.

Građani i turisti se već 13. dan suočavaju sa problemima u saobraćaju pošto i mašinovođe nastavljaju štrajk.

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano, jer su se i nastavnici pridružili štrajku.

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtijevale da pruže najnužnije usluge, nakon što su medicinske sestre, ljekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama posle višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućnosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta "Žuti prsluci" ili radikalni demonstranti, koji su nezadovoljni zbog "ekonomske nepravde".

Pritisak raste na predsjednika Emanuela Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podnio ostavku u ponedjeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније