Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: R.B. ]

17. 12. 2019. 22:55 >> 22:50

ZARADILI OD EKSPLOATACIJE?

Tehnološki giganti na sudu zbog djece rudara

Epl, Gugl, Tesla i Majkrosoft su među kompanijama od kojih se tužbom potražuje kompenzacija zbog smrti i povreda na radu djece rudara u Demokratskoj republici Kongo.

Grupa Advokati za međunarodno pravo, u ime 14 porodica iz Konga, optužuje kompanije da su znale da kobalt koji koriste u svojim proizvodima kopaju djeca, piše BBC.

U tužbi, koja je podnijeta u SAD, navodi se da su tehnološke kompanije bile "u potpunosti svjesne" da je kobalt koji koriste posljedica dječjeg rada.

Kompanije, navodno, nijesu sprovele pravila o uređenom lancu nabavke, pa su zaradile od eksploatacije.

Četrnaest porodica iz Konga žele da kompanije plate kompenzaciju za prisilni rad, duševnu bol i loše sproveden nadzor.

U odgovoru datom Telegrafu, iz kompanije Majkrosoft su izjavili da su posvećeni odgovornoj nabavci minerala i da će sprovesti istragu kako bi saznali da li je došlo do neke zloupotrebe.

Ostale kompanije za BBC nijesu željele da komentariše tužbu.

Kongo, inače, proizvodi 60 odsto svjetskih zaliha kobalta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније