Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

19. 12. 2019. 09:14 >> 09:22
1

HAOS KOD KAMP NOUA

Povrijeđenih 46, uhapšenih devet i preko 3.500 policajaca

Epilog sinoćnjih sukoba demonstranata i policije kod stadiona "Kamp Nou", na kom su igrali Barselona i Real Madrid je 46 povrijeđenih, devet uhapšenih.

Protest je počeo u srijedu oko 16 časova, a okupilo se oko 5.000 ljudi. Demonstranti su uzvikivali "nezavisnost" i "oslobodite političke zatvorenike" i ometali saobraćaj, prenosi RTE.

Miting je postao nasilan kada su učesnici, uglavnom mladi ljudi koji su nosili maske, počeli da bacaju razne predmete na policajce, prave barikade i pale kante za smeće.

Policija je zatim upotrebila silu da bi rasterala demonstrante, uključujući i posebne metke napravljene od penaste plastike.

Utakmica dva najveća španska rivala, poznata kao El Klasiko trebalo je da bude odigrana još prije dva mjeseca, ali je odložena iz bezbjednosnih razloga zbog nereda nakon odluke Vrhovnog suda Španije da osudi devet lidera katalonskih separatista koji su organizovali referendum o nezavisnosti 2017. godine na kazne do 134 godina zatvora.

Jučerašnji protest je organizovala tajanstvena katalonska grupa Demokratski cunami, koja je organizovala i demonstracije širom Katalonije poslije odluke Vrhovnog suda.

Ta grupa tvrdi da se zalaže za mirnu građansku neposlušnost, a da joj je glavni cilj da se Španija natjera da pregovara o pravu Katalonije na samoopredjeljenje, kao i da izdejstvuje slobodu za separatiste koji su u zatvoru.

Mnogi demonstranti su nosili natpise "Španijo, sjedi i razgovaraj", a organizacija je na Tviteru najavila da će podijeliti 100.000 takvih transoparenata onima koji budu gledali utakmicu sa tribina.

Vlasti su na ulicu izvele 3.000 pripadnika policije i privatnih firmi za održavanje bezbjednosti kako meč ne bi bio ometan, a vlada u Madridu poslala je oko 500 dodatnih pripadnika jedinica za suzbijanje nereda.

Utakmica je završena bez golova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније