Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O. Z. ]

20. 12. 2019. 19:28 >> 19:27

NAPUŠTANJE EU 31. JANUARA

Poslanici podržali Džonsonov plan za Bregzit

Poslanici britanskog parlamenta podržali su danas plan premijera Borisa Džonsona da Velika Britanija napusti Evropsku uniju (EU) 31. januara.

Za predloženi zakon o sporazumu o povlačenju iz EU glasalo je 358 poslanika, a 234 su bila protiv, i on sad ide na uvid u Dom lordova, prenio je BBC.

Poslanici su odredili da će se rasprava o zakonu voditi nakon božićnih i novogodišnjih praznika 7, 8. i 9. januara.

Zakon bi trebalo da zabrani vladi da i nakon naredne godine produži period tranzicije, tokom kog je Britanija van EU, ali je i dalje u obavezi da poštuje mnoge njene zakone.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je članove parlamenta da glasaju protiv zakona, navodeći da postoji "bolji i pošteniji način" da se napusti EU.

Zakon, kojim bi bio primijenjen dogovor o Bregzitu koji je Džonson postigao sa EU u oktobru, predstavljen je ranije ove sedmice tokom kraljičinog govora, kada su određivani prioriteti vlade za sledeću godinu.

Iz vlade su poručili da će zakon biti na snazi do 31. januara, što je Džonson odredio kao rok za uzlazak iz EU.

U predlogu zakona koji je danas podržan postoji više izmjena u odnosu na zakon iz oktobra, koji je vlada povukla.

Promjene uključuju zabranu vladi da produži period tranzicije, tokom kog će se raspravljati o trgovinskom sporazumu sa EU, nakon 31. decembra naredne godine, zahtjev da ministri podnose godišnji izvještaj parlamentu o sporovima sa EU, kao i poništavanje zakona koji sada nemaju "nikakvu svrhu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније