Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 09. 2013. 19:09 >> 19:15
1

AMERIČKI SENAT

Senator govorio više od 21 sat

Republikanski senator Ted Kruz od sinoć je neprekidno držao maratonski govor protiv Obaminog plana za zdravstvo. Za govornicom je proveo 21 sat i 19 minuta.

Republikanci kažu da će nastaviti da okupiraju govornicu sve dok se ne odustane od plana koji oni vide kao "najvećeg ubicu radnih mjesta u istoriji SAD", prenosi "B92".

Ipak, njihov očajnički potez i pokušaj "filibaster" manevra neće imati rezultata, jer će takozvanom "Obamakeru" sigurno biti odobrena sredstva na današnjem glasanju u Senatu, koji kontrolišu demokrate.

Prostorija je bila skoro prazna, dok je senator iz Teksasa u maratonskom govoru koristio svoje pravo da ne napušta govornicu i sa nje dozvoljava drugim senatorima da se oglase. Za sve to vrijeme nije pokazivao znake umora, niti je išao u toalet, a pojeo je samo nekoliko zalogaja hrane.

Njegovo obraćanje je četvrto po dužini u Senatu od 1900. i trenutka kada je trajanje govora počelo da se belježi u knjigama.

Osim njega, riječ su uzimali i neki drugi senatori republikanci, a mediji su primijetili da je Kruz, inače "brucoš" u Senatu, umjesto uobičajenih kaubojskih čizama, ovog puta došao bolje pripremljen za maratonski govor - u sportskim patikama.

"Obamaker jednostavno ne radi. Zagovaraću sa ovog mjesta odluku da se ne odobre sredstva za ovaj program sve dok budem mogao da stojim. Učiniću sve da pomognem Amerikancima da se drže zajedno. Posliej 14 sati osjećate bolove u nogama, ali to nije ništa u poređenju sa onim bolom koji sa sobom donose skrivanje, odustajanje od principa, odustajanje od dobra, od integriteta", rekao je Kruz.



Osim žestokih napada na zakon, Kruz je citirao djelove nekih poznatih govora, pričao je o Eštonu Kučeru, o tome koji hamburger najviše voli, a čak je pročitao i "priču za laku noć" kako bi uspavao svoje ćerke koje su ga pratile na prenosu uživo.

"Mi imamo pravilo u kući da djeca uvek biraju priče za pred spavanje, ali pošto sada one nijesu tu, ja ću izabrati priču koju volim. Poručujem svojim anđelima, Kerolajn i Ketrin, da ih volim svim srcem. Zagrlite i poljubite mamu, operite zube, pomolite se i tata će uskoro doći", rekao je za govornicom u Vašingtonu Kruz, koji je zatim pročitao cijelu dječju knjigu "Zelena jaja i šunka" Doktora Susa (62 strane).

Pred kraj govora poručio: "Mislim da je prigodno da se ova debata završi molitvom".

Kruz je svoj govor započeo u utorak u 14:41, a morao je da ga završi danas popodne po lokalnom vremenu, kada će se automatski pristupiti glasanju. To znači da nije mogao da bude apsolutni rekorder, jer ga je glasanje ograničilo da prevaziđe "filibaster" senatora Južne Karoline Stroma Turmonda iz 1957.

Politički manevar kada neko za govornicom odugovlačenjem spriječi da neki zakon uđe u proceduru naziva se "filibaster", ali Kruzov govor ipak neće biti u toj kategoriji, jer je izvjesno da ne može da zaustavi usvajanje zakona.

Američki predsjednik Barak Obama želi da kroz ovaj program milionima Amerikanaca bez osiguranja pruži zdravstvenu zaštitu, čemu se desnica od prvog dana oštro protivi, zbog ogromnih troškova.

Iako je Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, ranije usvojio dokument kojim se ne odobravaju sredstva za finansiranje programa, zbog trenutne raspodjele snaga u SAD, politički je nemoguće da se obori "Obamaker". Senat ima načina da "skrati" dokument Doma i tako odobri sredstva.

Inače, Kruzu ovo nije prvi put da učestvuje u ovakvom načinu opstrukcije, jer je pomogao republikanskom senatoru Rendu Polu da u martu spriječi Senat da glasa o izboru novog direktora CIA Džona Brenana. Pol je za govornicom proveo više od 12 sati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније