Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

28. 12. 2019. 17:08   >>  17:08

SLANJE VOJNIKA

Libija i Kipar osuđuju namjeru Erdogana

Spremnost Turske da pošalje trupe u Libiju je "neprihvatljiva" i to bi bilo neželjeno uplitanje u unutrašnje stvari jedne prijateljske zemlje, rekao je u predsjednik Parlamenta te sjevernoafričke države.

Po državnoj kiparskoj novinskoj agenciji CNA, Agila Saleh je u zajedničkoj izjavi sa svojim kiparskim kolegom rekao da aktivnosti Turske povećavaju napetost i destabilizuju širi sredozemni region.

Saleh i predsjednik Skupštine Kipra Dimitris Siluris, ponovili su osudu sporazuma o pomorskoj granici koji je Turska potpisala s libijskom vladom u Tripoliju, koji Parlament Libije nije ratifikovao. Ocijenili su da je taj sporazum, "grubo kršenje međunarodnih propisa".

Tokom iznenadne posjete Tunisu ove nedjelje, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je ponovio da će razmotriti slanje turskih vojnika u Libiju ako to zatraži vlast iz Tripolija, gdje je sjedište administracije premijera Fajeza Saradža koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Turska je potpisala pomorski i druge sporazume s libijskom vladom koja kontroliše glavni grad Tripoli i dio zapada te zemlje.

Vojni sporazum omogućava Ankari da pošalje vojne eksperte i osoblje, zajedno sa oružjem, uprkos američkom embargu na oružje koje su prekršili drugi međunarodni akteri.

Turska tvrdi da joj pomorski sporazum s Libijom daje ekonomska prava na velikom dijelu istoka Sredozemnog mora. Grčka, Kipar i Egipat proglasili su taj sporazum pravno nevažećim jer povrjeđuje njihove granice na moru.

Upitan o mogućoj vojnoj akciji Turske u Libiji u znak podrške Serajevim snagama, italijanski premijer Đuzepe Konte je rekao da je pokušao da obeshrabriti svaki pokušaj vojnog rešenja za Libiju.

Konte koji je prošle nedJelje sa Erdoganom telefonom razgovarao o Libiji, rekao je danas novinarima da će "rat preko posrednika u Libiji" samo pogoršati "nevJerovatnu fragmentaciju" Libije.

Konte je pozvao na pojačani diplomatski pritisak da se podstakne političko rešenje i rekao je da će italijanski ministar spoljnih poslova LuiĐi Di Majo možda ponovo putovati u Libiju da bi podstakao rad na "prekidu neprijateljstava".

"Ne možemo prihvatiti nikakvu vojnu eskalaciju", rekao je italijanski premijer na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Saradž se bori protiv ofanzive koju je u aprilu pokrenula rivalska vlada sa sedištem u istočnoj Libiji i snage lojalne komandantu generalu Halifi Hifteru koji pokušava da zauzme Tripoli.

Te borbe vode Libiju u nasilje koje bi moglo biti slično sukobu 2011. godine kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamar Gadafi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније