Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ Objavio: O. Z. ]

08. 01. 2020. 16:47 >> 16:44
5

JAČANJE SARADNJE MOSKVE I ANKARE

Turska i Rusija pustile u rad gasovod Turski tok

Predsjednici Turske i Rusije u srijedu su formalno pustili u rad gasovod Turski tok koji će dovoditi ruski prirodni gas u južnu Evropu preko Turske, prenosi Rojters.

Dio je to napora Moskve da smanji isporuke plina preko Ukrajine.

Projekt gasovoda, koji se proteže na 930 km preko Crnog mora, jača snažne energetske veze između Moskve i Ankare, koje su takođe povećale saradnju u odbrani nakon što je Turska prošle godine kupila naprednu rusku raketnu odbranu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj gasovod je nasljednik projekta Južni tok, od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. godine, jer nije mogla da ispoštuje pravila Evropske unije, po kojima jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan otvorili su projekat na ceremoniji u Istanbulu kojoj su prisustvovali i čelnici Srbije i Bugarske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će se Srbija spojiti na Turski tok u maju ili septembru 2020. godine.

Gasovod je znak "interakcije i saradnje za dobrobit našeg naroda i naroda cijele Evrope, cijelog svijeta", rekao je Putin na ceremoniji.

Rusija je već započela isporuke plina Evropi, rekao je u nedjelju operator Bulgartransgaz. Terminal gasovoda je u blizini turskog sela Kidžikodž, nekih 20 kilometara od bugarske granice.

Rusija takođe udvostručuje kapacitete Sjevernog toka preko Baltičkog mora do Njemačke kao dio planova zaobilaska Ukrajine, koja je trenutno glavna tranzitna zona prema Europi.

Odnosi Moskve i Kijeva naglo su se pogoršali otkako je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014. godine, a proruski separatisti zauzeli dio istočne Ukrajine. Ukrajina je prekinula direktni uvoz ruskog plina u novembru 2015. godine.

Prošlog mjeseca američki Senat odobrio je prijedlog zakona o odbrani kojim su uvedene sankcije koje se odnose i na Turski tok i Sjeverni tok 2, kao dio mjera namijenjenih "odvraćanju od ruske agresije".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније