Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

09. 01. 2020. 10:45 >> 10:45

GUTEREŠ ZADOVOLJAN

Ohrabren smirivanjem tenzija između Irana i SAD

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ohrabren je znacima smirivanja konflikta između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mir je najvažnija vrijednost. Za mir je potrebno naporno raditi i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo. Svijet ne može sebi da priušti još jedan rat", napisao je Gutereš na Tviteru.

Tenzije u odnosima Irana i SAD porasle su kada su američke snage 3. januara u vazdušnom napadu u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, generala elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde.

Iran je odgovorio rano juče raketiranjem dvije vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Američki predsjednik Donald Tramp se juče obratio naciji, navodeći da je SAD spremna da prihvati mir sa svima koji ga traže.

Tramp je rekao i da će SAD odmah uvesti nove sankcije Iranu kao odgovor na raketni napad na dvije američke baze u Iraku.

Ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči rekao je sinoć da je Iran završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i da neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније