Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: R.B. ]

09. 01. 2020. 17:36 >> 17:35

UNHCR

Godina promjena u zaštiti izbjeglica

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) pripremila je preporuke za Hrvatsku i Njemačku, sa ciljem da 2020. bude godina promjena u zaštiti izbjeglica, i one bi trebalo da budu sprovedene tokom njihovog ovogodišnjeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Predsjedavajuće zemlje i predviđeni EU sporazum o migracijama i azilu predstavljaju, kako se navodi, dvije jedinstvene mogućnosti za uspostavljanje bolje zaštite prisilno raseljenih lica i apatrida u Evropi i inostranstvu, ali i za podršku zemljama domaćinima.

„Dok ulazimo u novu deceniju i nakon uspjeha Globalnog foruma o izbjeglicama, EU i predsjedavajuće zemlje imaju šansu da 2020. godinu učine godinom promjena u oblasti snažne zaštite izbjeglica“, rekao je regionalni UNHCR predstavnik za odnose sa EU, Gonzalo Vargas Liosa.

Preporuke UNHCR-a predviđaju uobičajeni i ostvariv izgled sistema azila unutar EU sprovođenjem održivih reformi i revitalizaciju finansijske podrške usmjerene ka drugim zemljama domaćinima prisilno raseljenih lica.

Unutar EU je, kako se ocjenjuje, potrebno uspostaviti sistem koji predviđa brz i efikasan postupak azila, kako bi se djelotvornije moglo utvrditi kome je potrebna međunarodna zaštita, a kome ne.

"Ljudi koji ispunjavaju uslove za dobijanje zaštite trebalo bi da brzo dobiju status i podršku za integraciju. Onima koji ne uživaju pravo na bilo koji oblik zaštite treba omogućiti povratak", kaže se u preporukama objavljenim u Briselu.

Ističe se i podjela odgovornosti sa državama članicama EU koje primaju nesrazmjeran broj zahtjeva za međunarodnu zaštitu, kako bi se osigurao djelotvoran sistem azila.

UNHCR ohrabruje predsjedavajuće da unaprijede rad na uspostavljanju efikasnog mehanizma solidarnosti, koji uključuje dogovore o preseljenju, sa prioritetom ujedinjenja porodica.

„Poslednju deceniju obilježilo je raseljavanje. Nova decenija može biti decenija rješenja, počevši od 2020. godine “, rekao je Liosa, saopšteno je iz UNHCR-a.

Ocjenjuje se da je, sa 85 odsto izbjeglica u svijetu koje su smještene u susjednim državama i zemljama u razvoju, potrebna i revitalizacija finansijske podrške.

UNHCR poziva predsjedavajuće zemlje da osiguraju povećane i raznolike mogućnosti finansiranja, uključujući i finansiranje razvojne saradnje, kako bi dodatno osnažili zemlje domaćine i pomogli prisilno raseljenim licima da ponovo uspostave svoj život.

"Sljedeći budžetski okvir EU (Višegodišnji finansijski okvir 2021-2027) predstavlja ključnu priliku za EU da pokaže globalnu solidarnost prema prisilno raseljenim licima i njihovim domaćinima", navode iz UNHCR-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније