Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

11. 01. 2020. 18:59   >>  18:56

FRANCUSKA

Povlače spornu mjeru iz reforme penzija

Francuska vlada je večeras izrazila spremnost da povuče sporni dio reforme penzija koja se odnosi da starosnu granicu od 64 godine za odlazak u penziju, izjavio je premijer Eduar Filip.

Predsjednik francuske vlade u pismu upućenom sindikalnim organizacijama koje su se posebno bunile na starosnu granicu u nacrtu reforme, obećao je da će pokušati da pronađe rješenje kako bi se okončao petonedjeljni štrajk željeznice koji parališe zemlju, posebno Pariz i okolinu.

Filip je zatražio od sindikata da se dogovore o mjerama za uspostavljanje finansijske ravnoteže penzija do 2027. godine jer će u protivnom sporna mjera biti ipak uvedena.

Starosna granica od 64 godine bila je mjera na koju su se sindikati i građani najviše bunili. Ta mjera imala je za cilj da Francuze ohrabri da ide u penziju od 64. godine jer bi u protivnom mogli da imaju neke nepovoljnosti u isplati penzija. Trenutno je zakonski propisana starosna granica za penzionisanje 62 godine.

Sindikat CFDT je pozdravio odluku vlasti i dodao da će biti nastavljeni pregovori o drugim mjerama reforme kao što je univerzalni način isplate penzije umjesto trenutno 42 režima isplate za različite profesije.

I pored Filipove najave o konkretnim predlozima za rješavanje krize nastale zbog reforme penzija, francuske sindikalne organizacije pozvale su danas na proteste u Parizu i cijeloj Francuskoj. U Parizu su počela okupljanja tokom poslije podneva.

List Figaro prenio je ranije danas da i pored eventualnog postizanja kompromisa, štrajk željeznice neće tek tako biti prekinut, jer sindikat željeznice traži potpuno povlačenje reforme penzionog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније