Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

13. 01. 2020. 17:30   >>  18:39

ERUPCIJA VULKANA NA FILIPINIMA

Lava stiže do naselja, aerodrom u Manili zatvoren

Usijana lava izlazi danas iz filipinskog vulkana Taala poslije iznenadnog izbijanja pepela i pare zbog čega su mještani bili primorani da bježe, zatvoren je glavni aerodrom u Manili, kao i kancelarije i škole.

Za sada nema izvještaja o nastradalima ili o većoj šteti od erupcije vulkana Taal južno od glavnog grada koja je počela juče.

Oblaci pepela proširili su se, međutim, oko 100 kilometara sjeverno od vulkana i stigli do glavnog grada Manile, što je dovelo do zatvaranja glavnog aerodroma u zemlji i otkazivanja više od 240 međunarodnih i domaćih letova.

Alternativni aerodrom Klark, sjeverno od Manile je otvoren, ali vlasti će i njega zatvoriti ako pepeo bude ugrožavao letove, saopštila je filipinska Civilna uprava za avijaciju.

Vladina agencija za vanredne situacije objavila je da je oko 8.000 mještana premješteno u najmanje 38 centara za evakuaciju u provinciji Batangas i obližnjoj provinciji Kavite, ali zvaničnici očekuju da će taj broj porasti pošto se sklanjaju još stotine hiljada ljudi.

Neki stanovnici nijesu mogli da napustu sela pokrivena pepelom, jer nije bilo prevoza i zbog loše vidljivosti. Neki su odbili da napuste svoje domove i farme, rekli su zvaničnici.

Gradonačelnik mjesta Balete koje se nalazi duž obale jezera Taal oko vulkana apelovao je da se pošalju pojačanja vojske i policije da spriječi rastrojene mještane da se vraćaju nazad u svoja sela da bi spasli svoje stvari i životinje, zato što vulkan može da eksplodira u svakom trenutku.

Vulkan Taal, na ostrvu u istoimenom jezeru, aktivirao se juče i počeo da izbacuje paru, pepeo i kamenčiće u visinu od 10 do 15 kilometara, javio je filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju.

Vlasti su podigli nivo opasnosti oko Taala za tri stepena, na nivo četiri što znači neposredna opasnost od erupcije. Nivo pet je najviši, a označava da je opasna erupcija u toku i da bi mogla da pogodi širu zonu iz koje bi ljudi morali da se evakuišu, rekao je šef instituta Renato Solidum.

Glavni vulkanolog instituta Antonio Bornas rekao je da je lava izbijala rano danas iz vulkana dok se smirilo izbacivanje pepela i pare. Rekao je da je teško procijeniti kada će erupcija prestati i da kada se vulkan Taal na sličan način aktivirao 1970-ih to je trajalo oko četiri mjeseca.

Vulkan, inače, privlači brojne turiste zbog svog slikovitog položaja u sredini jezera.

Taal spada u najmanje vulkane na svijetu i jedan od oko dvadeset aktivnih na Filipinima koje se nalaze u okviru takozvanog pojasa vatre, seizmički aktivne oblasti podložne zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније