Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 01. 2020. 09:54   >>  09:54 2

ODBRANA CELIBATA

Papa Benedikt protiv odluke pape Franja

Penzionisani papa Benedikt XVI stao je u odbranu celibata sveštenika u Rimokatoličkoj crkvi u trenutku kada njegov nasljednik Papa Franjo razmišlja o ublažavanju zabrane oženjenim muškarcima da služe kao sveštenici.

Papa Benedikt je uputio ovaj apel u knjizi "Iz dubine našeg srca - sveštenstvo, celibat i kriza Rimokatoličke crkve" napisanoj zajedno sa gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom.

Francuski list Figaro objavio je kasno sinoć odlomke knjige koja će izaći danas.

To je odgovor na predlog da se dozvoli oženjenim muškarcima da budu rukopoloženi za sveštenike u regionu Amazona da bi se nadoknadio manjak sveštenika u tom regionu.

Papa Benedikt koji se povukao 2013. rekao je da ne može da ćuti o toj temi. Ovo istupanje je izuzetno za Benedikta koji je, kada se povukao, obećao da će "ostati skriven od svijeta" i obećao poslušnost novom papi. On je uglavnom održao to obećanje mada je prošle godine napisao esej o skandalu o seksualnom zlostavljanju.

U knjizi papa Benedikt navodi da celibat, tradicija duga više vjekova u crkrvi, ima veliki značaj jer dozvoljava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Devedestdvogodišnji papa Benedikt smatra da "ne izgleda moguće ostvariti obje vokacije istovremeno (sveštenstvo i brak)".

Za penzionisanog papu Benedikta, koji je bio prvi papa koji je podnio ostavku u gotovo 600 godina, karakteristično je da je rijetko istupao o crkvenim pitanjima.

Njegovo mišljenje o pitanju celibata ulazi u središte politike koju papa Franjo treba da razmotri narednih sedmica i moglo bi da predstavlja javni pokušaj bivšeg pape da utiče na razmišljanje sadašnjeg, navodi AP.

Papa Franjo je rekao da će napisati dokument na osnovu rezultata sinoda biskupa o Amazonu u oktobru 2019.

Većina biskupa je na tom sastanku tražila rukopoloženje oženjenih muškaraca kao rješenje za manjak sveštenika u Amazonu, gdje može da prođe više mjeseci prije nego što se održi misa. Papa Franjo je izrazio razumijevanje za situaciju u Amazonu.

Iz Vatikana još nema komentara na Benediktovu knjigu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније