Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: R.B. ]

13. 01. 2020. 15:11   >>  15:11 1

FON DER LAJEN

Prekid vatre u Libiji prvi korak

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas prekid vatre u Libiji, koji su inicirali Turska i Rusija, poručivši da Ujedinjene nacije (UN) moraju da predvode proces obnove te zemlje.

Ona je kazala da je prekid vatre prvi korak u pravom smjeru, ali je neophodan i proces konsolidacije radi obnove i jedinstva vlade.

"Dug put još treba preći. To mora da bude proces koji će predvoditi UN", rekla je Fon der Lajen, prenio je Rojters.

Ona je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Luksemburga Ksavijerom Betelom, naglasila da je to od "presudne važnosti".

Predstavnici zaraćenih snaga Libije sastaće se danas u Moskvi, gdje bi trebalo da potpišu primirje pod pokroviteljstvom ruskih i turskih zvaničnika, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pregovori su uslijedili nakon primirja koje je u ponoć 12. januara stupilo na snagu kao dio inicijative ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Taijipa Erdogana, i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko mjeseci.

Odmah su se, međutim, pojavili izvještaji o kršenjima sa obje strane, prenosi AP.

Razni "strani igrači" podržavaju dvije rivalske vlade Libije, a nedavno su pojačavali svoje učešće u sukobima nacije bogate naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu Tripolija.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen predsjednik Moamar Gadafi.

Šef Visokog državnog savjeta, Halid al-Mišri je objavio da se očekuje da će primirje između Libijske nacionalne armije i vlade Nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju biti potpisano u Moskvi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније