Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

15. 01. 2020. 12:14   >>  12:14

SPASILA STOTINE ŽIVOTA

Pedijatrici iz Sirije nagrada Savjeta Evrope

Pedijatrica iz Sirije Amani Balur, koja je upravljala podzemnom bolnicom u Istočnoj Guti od 2012. do 2018, a sada je izbjeglica u Turskoj, dobila je nagradu Savjeta Evrope Raul Valenberg za hrabrost i posvećenost spašavanju stotina života tokom sirijskog rata.

 

"Ljudska prava i lično dostojanstvo nijesu luksuz mira. Dr Amani Balur blistav je primer empatije, vrline i časti koja se pokazala i u najgorim okolnostima: usred rata i patnje “, rekla je Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Savjeta Evrope.

"Mlada pedijatrica dr Balur je počela kao dobrovoljac pomažući ranjenicima i završila, nekoliko godina kasnije, upravljajući timom od oko 100 članova osoblja u podzemnoj bolnici, u svom rodnom gradu, blizu sirijskog glavnog grada.

"Podzemna bolnica zvana "Pećina" je postala znak nade i sigurnosti za mnoge opkoljene civile. Tamo je dr Balur rizikovala svoju sigurnost kako bi pomogla onima kojima je to najpotrebnije. Ona i drugi djelovali su iz dana u dan da bi spasili živote tolikog broja ljudi, uključujući djecu koja trpe dejstvo hemijskog oružja “, istakla je Pejčinović Burić.

Sada, nakon odlaska iz Sirije 2018. dr Balur nastavlja da pomaže ljudima kroz svoje učešće u fondu koji podržava ženske lidere i medicinske radnike u konfliktnim zonama.

Ceremonija dodjele nagrada održaće se u Savjetu Evrope u petak, 17. januara, nakon čega će uslijediti projekcija nacionalnog geografskog dokumentarca "Pećina" nominovanog za nagradu Oskar 2020.

17. januara obeležava se 75. godišnjica hapšenja Raula Valenberga u Budimpešti.

Švedski diplomata, Valenberg je iskoristio svoj status da spasi desetine hiljada Jevreja od holokausta. Nagradu je 2012. godine pokrenuo Savjet Evrope na inicijativu švedske vlade i mađarskog parlamenta i doprinosi održavanju njegove uspomene i izuzetnih dostignuća.

Laureate nagradu Raul Valenberg bira žiri od šest nezavisnih osoba sa priznatim moralnim ugledom u oblasti ljudskih prava i humanitarnog rada, a koje zauzvrat imenuje generalni sekretar Savjeta Evrope, švedsko Ministarstvo Spoljna pitanja, opština Budimpešta, Institut Raul Valenberg u Lundu, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i porodica Raul Valenberg.

Nagrada od 10 000 eura dodjeljuje se svake dvije godine pojedincima, grupama ili organizacijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније