Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 01. 2020. 09:40   >>  09:48 3

TUŽAN ZBOG MEGZITA

Princ Hari: Nijesam imao drugog izbora

Britanski princ Hari rekao je da sa "velikom tugom" napušta poziciju radnog člana kraljevske porodice u dogovoru sa kraljicom Elizabetom, ali da nije imao drugog izbora.

"Odluka koju sam donio u ime svoju suprugu i mene nije bila olako donijeta" već poslije "mjeseci razgovora, i godina izazova", rekao je vojvoda od Saseksa sinoć zvanicama na dobrotvornoj večeri u Londonu.

U prvom javnom istupanju o toj temi od kada je objavljeno da se on i supruga Megan povlače sa dužnosti viših članova kraljevske porodice princ Hari se izvinio što "nije uvijek dobro radio stvari", ne navodeći na šta konkretno misli.

"Nadali smo se da ćemo nastaviti da služimo kraljicu, Komonvelt i moja vojna udruženja ali bez javnog finansiranja. Nažalost, to nije bilo moguće", rekao je on.

Britanski mediji koji su objavili njegovo istupanje na naslovnim stranama današnjih izdanja, naglašavaju bol koji on osjeća zbog odvajanja od kraljevske porodice.

Tridesetpetogodišnji Hari i njegova 38-godišnja supruga Megan objavili su 8. januara da žele da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice i da budu i finansijski nezavisni, a da vrijeme provode između Velike Britanije i Sjeverne Amerike nastavljajući da služe kraljici.

Njihovu odluku je kritikovala britanska štampa posebno zato što nisu unaprijed o njoj obavijestili kraljicu Elizabetu Drugu ni princa Čarlsa, nasljednika trona i Harijevog oca.

Oni su prvobitno željeli da zadrže dio dužnosti u kraljevskoj porodici ali kraljica ih je brzo razuvjerila, navodeći da je to nemoguće i u saopštenju u subotu uveče rekla da moraju da odustanu od titula njihovog kraljevskog visočanstva, pošto više neće biti aktivni članovi kraljevske porodice.

Bakingemska palata je objavila poslije razgovora i razmatranja njihove buduće pozicije da princ Hari i njegova supruga Megan neće biti radni članovi britanske kraljevske porodice i neće nositi titule od proleća 2020. Takođe neće koristiti finansijske fondove kraljevske porodice i vratiće 2,4 miliona funti koje su potrošeni na obnovu kuće u blizini dvorca Vindzor u kojoj žive.

Hari je rekao da se nada da kreće u "mirniji život" i najavio da će se posvetiti "podržavanju dobrotvornih organizacija i vojnih udruženja" koja su za njega važna.

On je naglasio da se on i supruga Megan "ne udaljavaju" jer je Velika Britanija za njih kuća.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da visoko nosimo boje zemlje i ponosno obavljamo našu ulogu", rekao je on.

Kraljica Elizabeta Druga je u saopštenju u subotu kada je odlučen budući status para rekla da joj je drago što su "zajedno pronašli konstruktivan i prihvatljiv put" za njenog unuka i njegovu porodicu.

"Hari, Megan i Arči će uvek biti voljeni članovi moje porodice", dodala je kraljica u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније