Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

21. 01. 2020. 21:15 >> 21:16

NAKON MJESEC ZATIŠJA

Zvaničnik Hamasa zaprijetio Izraelu

Zvaničnik islamskog ekstremističkog Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da su baloni sa zapaljivim materijalom pušteni iz pojasa Gaze u Izrael znak da bi ta zemlja trebalo da ubrza nezvanično razumijevanje čiji je cilj ublažavanje parališuće blokade te palestinske teritorije kojom vladaju hamasovci.

Nakon jednog mjeseca zatišja baloni i eskplozivne naprave ponovo lete preko granice.

Zatišje je trajalo jer je Hamas suspendovao proteste koji su se održavali jednom nedjeljno od kraja marta 2018.

Ono je imalo za cilj da da podsticaja neformalnom primirju između Izraela i Hamasa o kojem se pregovaralo preko međunarodnih posrednika.

Obraćajući se novinarima Kalil al Haja je rekao da su Izraelci isuviše spori i da balone puštaju nezadovoljni pojednici, a ne Hamas.

On je međutim dodao da je Hamas zadovoljan zbog toga i da je spreman da ih pošalje još više "ako okupator ne shvati poruku".

Izrael i Egipat nametnuli su blokadu pojasu Gaze nakon što je Hamas, koji teži uništenju jevrejske države, 2017. godine preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније