Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

21. 01. 2020. 21:46   >>  21:46

U SIJETLU

U SAD prvi slučaj oboljenja novim virusom

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je danas prvi slučaj obolijevanja od novog oblika kineskog koronavirusa u SAD.

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedjelje poslije putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gdje je počela epidemija. Ne smatra se da predstavlja prijetnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu, ali se javio ljekarima u nedelju kada je počeo da se osjeća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, poslije Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Zaraženi muškarac nije posjetio ni jednu od pijaca u Vuhanu u Kini odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, ali je samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima, prenosi Frans pres.

Krajem prošle nedjelje američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima. Slične kontrole počele su da se primjenjuju na aerodromima širom svijeta u nastojanju da se spriječi širenje virusa.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čovjeka na čovjeka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније