Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

22. 01. 2020. 09:48   >>  09:54

KINESKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU

Novi virus bi mogao mutirati i širiti se

Novi virus koji je usmrtio devet osoba u Kini mogao bi mutirati i širiti se dalje, upozorili su kineski zdravstveni zvaničnici dok nastavljaju pojačavati mjere zaštite.

Kako piše BBC, do sada je potvrđeno 440 slučajeva epidemije koja potiče s ilegalnog tržišta divljih životinja u Vuhanu. Sada se proširilo na nekoliko kineskih provincija, ali i preko mora u SAD, Tajland i Sjevernu Koreju.

Vlasti su potvrdile da je zemlja sada u najkritičnoj fazi prevencije i kontrole, te da se ovaj virus prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Virus poznat kao 2019-nCoV je nova loza koronovirusa koji je ranije identifikovan kod ljudi. Simptomi su respiratorni problemi, temperatura, kašalj, ostajanje bez daha i poteškoće s disanjem.

Zvaničnici su kazali kako se virus širi respiratornim putem, a trenutno se radi na utvrđivanju izvora zaraze. U kontakt sa zaraženim pacijentima došlo je više od dvije hiljade ljudi. Pacijent koji je prenio virus na više od 10 osoba još nije otkriven. Među zaraženima je najmanje 15 zdravstvenih radnika.

Panika se povećava s obzirom na to da se veliki broj Kineza vratio u svoju zemlju zbog proslave Kineske Nove godine, što povećava šansu za širenje zaraze, jer će ljudi boraviti u zajedničkim prostorima. Vlasti su pozvale građane da izbjegavaju gužvu i javna okupljanja.

Mjere opreza uključuju i temperaturni pregled svih onih koji napuste Vuhan, te poboljšanu sterilizaciju i ventilaciju na glavnim transportnim čvorištima. U gradu je na snazi i zabrana prodaje žive peradi i divljih životinja. Policija je stalno na terenu kako bi osigurala da se ove mjere sprovode.

Gradonačelnik Vuhana je pozvao posjetioce da izbjegavaju ovaj grad ako nije riječ o hitnim slučajevima.

Za sada su potvrđena tri slučaja na Tajlandu, te po jedan u Sjevernoj Koreji, SAD-u i Japanu.

Svjetska zdravstvena organizacija danas će razmatrati proglašenje međunarodne hitne zdravstvene situacije u svijetu zbog virusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније