Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: R.B. ]

23. 01. 2020. 23:59 >> 17:12

MAKRON PORUČIO

Antisemitizam nije samo problem Jevreja

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da antisemitizam koji se ponovo javlja nije samo problem Jevreja.

 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da antisemitizam koji se ponovo javlja nije samo problem Jevreja.

Obraćajući se svjetskim liderima na međunarodnom forumu holokausta u Jerusalimu Makron je ocijenio da je antisemitizam "prvo i osnovno problem drugih", dodavši da je "u našoj istoriji antisemitizam uvijek prethodio slabljenju demokratije".

Na današnjem forumu se okupilo na desetine šefova država povodom 75. godišnjice oslodjenja logora smrti Aušvic.

Makron je osudio poricanje holokausta, ocijenivši da ubistvo šest miliona Jevreja "nije neka istorija s kojom se možemo igrati ili je iskrivljavati".

Takođe je rekao da niko nema prava da koristi sjećanje na mrtve da opravda neku vrstu savremene mržnje.

On smatra da je lekcija holokausta da "Evropa mora biti ujedinjena i da nikada ne zaboravi i nikada ne uđe ponovo u sukob".

Britanski princ Čarls rekao je da su lekcije holokausta relevantne danas i da ako se ne povežu "sjećanja na prošle zločine i sadašnjost nema u tome nikakve svrhe".

Britanski prestoljonasljednik je jedan od desetina svjetskih lidera, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina i potpredsjednika SAD Majka Pensa koji prisustvuju forumu.

Čarls je upozorio da "mržja i netolerancija još vrebaju u ljudskom srcu" i da se nikada ne smije dozvoliti da holokaust postane jednostavno činjenica istorije.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније