Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

24. 01. 2020. 08:28   >>  08:28

DEMOKRATE SAD IZNIJELE ARGUMENTE

Tramp "često i namjerno" zloupotrebljavao položaj

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa SAD optužile su predsjednika Donalda Trampa da je "često i namjerno" zloupotrebljavao svoja ovlašćenja i počinio djela koja jasno zadovoljavaju ustavni standard činjenja "velikih zločina i prekršaja" koji je neophodan da bi bio smijenjen.

Kongresmen Džerold Nedler, jedan od zakonodavaca koji služe kao "menadžeri", odnosno tužioci u procesu opoziva Trampa u Senatu, rekao je pred 100 senatora, koji služe kao porotnici u tom slučaju, da Trampovi napori da ubijedi Ukrajinu da otvori istragu protiv jednog od njegovih ključnih demokratskih izazivača na izborima 2020, bivšeg potpredsjednika Džozefa Bajdena, "ono čega su se najviše plašili osnivači SAD".

"To je pogrešno, to je nezakonito", rekao je Nedler, dodajući da bi 44 predsjednika prije Trampa, bili "iskonski šokirani", prenio je Glas Amerike.

Nadler je ocijenio da u odnosu na Trampovu zloupotrebu položaja "ono što je predsjednik Nikson uradio - nije ništa", podsjećajući na skandalima praćenu eru predsjednika iz 1970-ih, koji je podnio ostavku osramoćen, prije nego što je Predstavnički dom glasao o njegovom opozivu.

Trampovo uslovljavanje Ukrajine da istraži Bajdena Nedler je nazvao "šokantnom korupcijom izbornog procesa".

"Ovo nije ponašanje nekoga kome je Amerika na prvom mjestu, već nekoga kome je Donald Tramp na prvom mjestu", rekao je Nedler.

Nedler je rekao da je zloupotreba položaja jasan i dovoljan razlog da se Tramp osudi, čak iako nije počinio određeno krivično delo.

Očekuje se da će Trampov pravni tim pokušati da objasni da bi on trebalo da bude oslobođen na osnovu tvrdnje da zloupotreba položaja nije prekršaj koji podliježe opozivu i zahtijeva da on bude smijenjen.

Nedler je govorio drugog dana izlaganja menadžera Predstavničkog doma protiv 45. predsjednika SAD, u okviru tek trećeg suđenja o opozivu u istoriji zemlje.

Članica Predstavničkog doma Silvija Garsija, još jedan menadžer opoziva, rekla je da je Tramp imao samo jedan cilj tražeći da Ukrajina pokrene istragu protiv Bajdena - "ličnu političku korist".

Demokrate će svoj slučaj izlagati i u petak, a republikanci takođe imaju tri dana za odgovor.

Republikanski senatori ne pokazuju znake popuštanja pred argumentima demokrata i njihovim zahtjevima da se dozvole iskazi novih svjedoka i dostavljanje novih dokumenata senatorima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније