Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 09. 2013. 23:08 >> 23:09

PRIPREMA IZBORA

Vlada Tunisa pristala na ostavku

Vlada Tunisa danas je pristala da preda ostavku nakon pregovora o formiranju privremene i pripremi za nove izbore. Pregovori sa sekularnim protivnicima bi mogli početi naredne sedmice.

Razgovori imaju za cilj da okončaju krizu između vladajućih islamista i sekularne opozicije, koja prijeti tranziciji na demokratiju u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Sindikat radnika UGTT, koji posreduje između dvije strane, predložio je vladajućoj stranci Enahda da pristane na trosedmične pregovore nakon kojih će odstupiti i otvoriti put za nezavisnu tranzicijsku adminstraciju i odrediti datum za parlamentarne i predsjedničke izbore.

„Pregovori će početi u ponedjeljak ili utorak. Enahda je prihvatila bezusovni plan kako bi zemlja izašla iz političke krize“, rekao je zvaničnik Enahde Lotfi Zitun.

UGTT je potvrdio sporazum i pozvao je obje strane da počnu pregovore naredne sedmice, javlja Rojters.

Otkako je autokrata Zine el-Abidine Ben Ali svrgnut 2011. godine nakon ustanka protiv negove vladavine, Tunis se bori s podjelama oko političke uloge islama.

Opozicija optužuju Enahdu za nametanje islamističke agende na jednu od najsekularnijih nacija u muslimanskom svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније