Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 09. 2013. 23:33 >> 23:33

DOMAĆE MUKE

Obama: Prijeti nam haos

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je republikance da izglasaju budžet, jer u suprotnom rizikuju izbijanje ekonomskog haosa.

Predsjednik je pohvalio Senat zbog ukidanja odredbe o obustavljanju sredstava za zdravstveno osiguranje iz nacrta budžeta koji je izglasao Predstavnički dom, kome je sada "vraćena lopta", prenosi agencija Frans pres.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, po svoj prilici će, uz manje izmjene, nacrt budžeta ponovo vratiti Senatu, pa bi moglo ponestati vremena da oba doma izglasaju budžet prije kraja fiskalne godine, u ponoć u ponedjeljak.

"U naredna tri dana, Predstavnički dom će morati da odluči da li će se pridružiti Senatu i omogućiti funkcionisanje vlade, ili će je ugasiti, jer ne mogu da istjeraju svoje", rekao je Obama.

Ukoliko demokrate i republikanci ne postignu dogovor, vlada 1. oktobra mora da obustavi sve svoje poslove.

Dvije nedjelje kasnije, slijedi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonom propisanu granicu od 16,7 biliona dolara, nakon čega vlada ne smije da uzima nove kredite, što bi dovelo do prvog bankrota u istoriji SAD.

Obama je upozorio da bi to imalo ozbiljne i razorne posljedice po svjetsku ekonomiju.

"Moja poruka Kongresu je: 'Nemojte da ugasite vladu. Nemojte da ugasite ekonomiju. Donesite budžet na vrijeme. Platite naše račune na vrijeme'".

"Niko ne sme da prijeti kredibilitetu SAD da bi ostvario političke ciljeve. Niko ne smije da ugrožava našu ekonomiju i milione nedužnih ljudi samo zato što ima par zakona koji im se ne sviđaju", rekao je predsjednik.

Republikanci nude odlaganje „Obamakera“

Republikanci će ponuditi Obami da se sprovođenje njegovog programa zdravstvenog osiguranja „Obamaker“, odloži za godinu, a da će zauzvrat njihovi kongresmeni glasati za usvajanje budžeta, prenosi Rojters.

Međutim, tri dana od posljednjeg roka za usvajanje budžeta, vođa demokratske većine u Senatu Hari Rid kaže da taj kongresni dom ne prihvata bilo kakve izmjene vezane za „Obamaker“.

U slučaju da do utorka, 1. oktobra, ne bude usvojen budžet, američka vlada će morati da obustavi mnogobrojne federalne aktivnosti, a došlo bi i do kašnjenja plata za članove vojnih snaga SAD.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније