Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 01. 2020. 23:08   >>  23:06 4

ODBRANA U SENATU

"Smjena Trampa bi bio opasan presedan"

Pravni tim predsjednika SAD-a Donalda Trampa počeo je njegovu odbranu tvrdnjom da bi se naporima demokrata da ga smijene postavio "veoma opasan presedan" u izbornoj godini.

Oni su, na suđenju u procesu opoziva u Senatu, istakli da "predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno".

Pravni savjetnik Bijele kuće Pet Sipoloni, koji predvodi Trampov tim, rekao je senatorima na početku iznošenja argumenata odbrane da bi glasačima uskratili pravo da se izjasne o Trampu na predsjedničkim izborima 3. novembra, ako bi ga sada proglasili krivim i smijenili.

"Od vas traže da uradite nešto što će imati velike posljedice i što je, rekao bih, veoma, veoma opasno", poručio je Sipoloni.

On je, takođe, optužio demokrate da žele da počine "najmasovnije miješanje u izbore" u američkoj istoriji, manje od 10 mjeseci prije predsjedničkih izbora, naglasivši da se to ne smije dozvoliti jer bi to bilo "kršenje Ustava, istorije i obaveza prema budućnosti", prenosi Glas Amerike.

"Od vas traže ne samo da poništite rezultate posljednjih izbora već da, kao što sam rekao ranije, uklonite predsjednika Trampa sa izbora koji se održavaju za oko devet mjeseci. Od vas traže da pocijepate glasačke listiće širom zemlje", naglasio je Sipoloni.

Demokrate su u svojim argumentima, koje su iznijele prethodnih dana, tvrdile da je predsjednik zloupotrijebio položaj i da bi ga trebalo smijeniti s položaja zato što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednka SAD Džoa Bajdena, kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i njegovog sina Hantera, a zatim pokušao da to zataška opstruisanjem istrage u Kongresu.

Demokrate tvrde da je Tramp uslovljavao posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bijeloj kući, otvaranjem istrage o Bajdenovima, od koje bi američki predsjednik, kako navode, imao političku korist.

Tvrde i da je najava tih istraga bila uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini, koja je već bila odobrena u Kongresu.

Član Trampovog pravnog tima Majk Purpura odbacio je tvrdnje demokrata da je u Trampovoj politici prema Ukrajini bilo uslovljavanja, odnosno traženja "usluge za uslugu".

Purpura je naglasio da je sam ukrajinski predsjednik rekao da nije osjećao nikakav pritisak.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније