Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

27. 01. 2020. 23:53 >> 23:50

KRITIKOVALI TRAMPA

Islamska država zaprijetila da će napasti Izrael

Organizacija Islamska država zaprijetila je danas u audio poruci da će ekstremisti započeti novu fazu napada koji će se usredsrediti na Izrael i kritikovala plan administracije SAD za rješavanje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Ta audio poruka doprinijela je, kako se čini, popularnosti ekstremističke organizacije u regionu u vrijeme kada se očekuje objava takozvanog Sporazuma vijeka predsjednika SAD Donalda Trampa.

Palestinci o dugoočekivanom planu nijesu konsultovani i unaprijed su ga odbacili.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu doputovao je sinoć u Vašington, najavivši istorijski poduhvat na sastanku sa Trampom.

Portparol Islamske države Abu Hamza al Kurajši je apelovao u snimku od 37 minuta na članove ekstremističke organizacije da napadnu Izrael. Poruku je objavio medij al Farkan te organizacije.

Dogodilo se to u vrijeme velikih poraza Islamske države tokom posljednje godine, uključujući i smrt njenog lidera i osnivača Abu Bakra al Bagdadija u američkom napadu na sjeverozapadu Sirije.

Nakon njegove smrti Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši je imenovan za nasljednika.

"On i njegova braća u svim državama su se zarekli da će započeti novu fazu, da se bore protiv Jevreja i obnove sve što su oni uzurpirali od muslimana", rekao je portparol o Al Kurajšiju.

U poruci se pozivaju "vojnici kalifata, posebno na egipatskom Sinaju i širom Levanta" da napadaju jevrejske mete jer su blizu Izraela.

"Muslimani Palestine i na drugim mjestima da budu glavna snaga u borbi protiv Jevreja i ometanju njihovih planova kao što je Sporazum vijeka", dodao je portparol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније