Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 01. 2020. 22:40   >>  22:39

NEĆE ČEKATI SPORAZUM

Izraelski lider traži aneksiju Zapadne obale

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražiće od svoje vlade u nedjelju da odobri njegov plan aneksije djelova Zapadne obale.

To je večeras Netanjahuov portparol Džonatan Urlih najavio na "Tviteru" pošto je u Bijeloj kući u Vašingtonu, u prisustvu Netanjahua, predsjednik SAD Donald Tramp objelodanio svoj bliskoistočni mirovni plan.

Plan poziva da strateška dolina Jordana i jevrejska naselja ostanu pod izraelskom kontrolom, prenijela je agencija AP.

Netanjahu se zarekao da će Izrael "primijeniti svoje zakone na dolinu Jordana i sva jevrejska naselja u Judeji i Samariji" - što je biblijski naziv Zapadne obale.

On je time nagovijestio da neće čekati potpisivanje mirovnog sporazuma s Palestincima da bi počeo aneksiju djelova Zapadne obale, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je to rekao stojeći kraj Trampa tokom predstavljanja mirovnog plana.

Premijer je ocijenio da je plan dobar za Izrael i za mir, iako predviđa stvaranje palestinske države čemu se protivi veći dio njegovih desničarskih pristalica.

Netanjahu je obećao da će se pridržavati Trampovog plana i da se naselja za Jevreje neće graditi u područjima namijenjenim za buduću palestinsku državu.

"Vi ste najveći prijatelj koga je Izrael ikada imao u Bijeloj kući", rekao je Netanjahu Trampu hvalivši plan koji se, kako je ocijenio, bavi korijenom sukoba između dva naroda.

On je posebno pohvalio zahtjev da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu, da se palestinski Hamas razoruža i da Gaza bude demilitarizovana, te da se problem palestinskih izbjeglica reši van države Izrael, a da Jeruslim ostaje ujedinjen pod izraelskim suverenitetom i da se ni Palestinci ni Izraelci ne otjeraju iz svojih domova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније