Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

29. 01. 2020. 08:52 >> 09:03

NAPREDAK U DIJAGNOSTICI I LIJEČENJU

Australijski naučnici napravili "kopiju" koronavirusa

Naučnici u Australiji su postali prvi koji su rekreirali koronavirus izvan Kine, te smatraju da to predstavlja "značajan" napredak koji će ubzati stvaranje vakcine.

Otkriće će australijski naučnici podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u nadi da bi moglo pomoći u dijagnostici i liječenju zaraženih. Takođe, naučnici u Kini su rekreirali virus i podijelili njegov slijed genoma, ali ne i sam virus.

Zbog koronavirusa su u Kini umrle 132 osobe, a zaraženo je gotovo 6.000 ljudi. Potvrđeno je 47 slučajeva zaraze u 16 drugih zemalja uključujući Tajland, Francusku, SAD i Australiju. Smrtnih slučajeva izvan Kine zasad nema.

Australijski naučnici iz laboratorije u Melburnu su rekli da su uzgojili kopiju virusa zahvaljujući zaraženom pacijentu. Uzorak im je poslan prošlog petka, piše BBC.

Ljekari vjeruju da se kopija virusa može koristiti kao "kontrolni materijal" za testiranje, te da će biti "ključan faktor za dijagnostiku". Mogao bi se razviti rani dijagnostički test koji bi pomogao u otkrivanju virusa kod ljudi koji nijesu pokazali simptome.

Kineske vlasti su rekli da se virus, kao i obična gripa, može širiti tokom perioda inkubacije. Taj period može trajati od dva do deset dana. U proteklim danima se broj zaraženih u Kini brzo povećavao. Grad Vuhan, koji je epicentar virusa, stavljen je u karantin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније