Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, Objavila: R.B. ]

31. 01. 2020. 12:11 >> 12:12
1

VELIKA BRITANIJA

Šest stvari koje Bregzit (ne)mijenja

Poslije tri i po godine neizvjesnosti, referenduma i odlaganja, sa posljednjim januarskim danom, prvi put u svojoj istoriji Evropska unija ostaje bez jedne članice. U ponoć Velika Britanija napušta Evropsku uniju.

Većina ljudi u Velikoj Britaniji i u zemljama članicama EU neće osjetiti nikakve drastične promjene na dan Bregzita. U periodu tranzicije, dok Brisel i London ne ispregovaraju buduće odnose, pravila EU, kada je riječ o jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji, i dalje važe za Veliku Britaniju.

Od 1. februara Velika Britanija više neće biti članica EU. Najvidljivija promjena na dan Bregzita biće odsutvo predstavnika zvaničnog Londona u institucijama EU u Briselu.

Opcija "ostanka" više ne postoji i ukoliko Velika Britanija poželi da se ponovo priključi EU moraće ponovo da aplicira za članstvo i pregovara po novim pravilima.

EU ima jedno upražnjeno mjesto, umjesto dosadašnjih 28 ima 27 članica.

Upražnjena su i mjesta u Evropskom parlamentu. Trećina od 73 mjesta koja su do sada zauzimali parlamentarci iz Britanije biće preraspodijeljena između zemalja članica EU, a ukupan broj poslanika u Evropskom parlamentu biće smanjen.

London neće više imati predstavnike u Evropskom savjetu i Evropskom sudu pravde. Na sastanke Evropskog savjeta biće pozivani samo ukoliko se oni budu ticali odnosa EU i Velike Britanije.

Zakoni EU i dalje važe za Veliku Britaniju, ali ne kao punopravnu članicu već na osnovu sporazuma o izlasku.

London je već ispregovarao postojeće trgovinske sporazume EU sa dvadesetak zemalja i trgovinskih blokova, a sa ostalima je održala pripremne razgovore koje je potrebno završiti do kraja prelaznog roka. Velika Britanija može da sklapa trgovinske sporazume sa drugim zemljama sa kojima te sporazume EU nema ali još ne može da ih implementira.

Počev od 1. februara članice EU mogu da odbiju zahtjeve Londona za ekstradicijom a ni London nije u obavezi da to čini na zahtjev bilo koje zemlje članice EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније