Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2020. 20:53 >> 20:59

BREGZIT

EU i London kreću u pregovore

Evropska unija je danas objavila nacrt mandata za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom s ključnom porukom da njena dojučerašnja članica ne smije biti nelojalni konkurent ako želi pristup bez carina tržištu Unije, a britanski premijer Boris Džonson je na to uzvratio dvosmislenom porukom.

Neki mediji i analitičari u EU su odmah zaključili da će pregovori o ekonomskim i sveukupnim vezama Unije i Londona biti "oštri, pa i nemilosrdni, oko za oko, zub za zub", budući da je Džonson najprije predočio da Velika Britanija ne stremi nepoštenoj konkurenciji u ekonomiji ili ekologiji, ali je odbacio mogućnost da se London potpuno povinuje propisima EU.

Štaviše Džonson je precizirao da budući sporazum o slobodnoj trgovini uopšte ne nalaže usaglašavanje propisa o konkurenciji, državnim subvencijama, socijalnoj zaštiti, prirodnoj sredini i drugim područjima.

Britanski premijer je predočio da London želi "trgovinske odnose poput sporazuma EU-Kanada", skoro bez carina ili kao što je sporazum EU-Australija, "u svakom slučaju će Velika Britanija, poručio je on, napredovati i osloboditi sve svoje potencijale".

"Ja uopšte ne vidim potrebu da se mi zagradimo nekim sporazumom s EU", objasnio je britanski premijer, "i obnovićemo puni suverenitet na granicama, na polju imigracije, konkurencije, pravila o subvencijama, nabavkama, zaštiti podataka".

Džonson je naveo da jedino u odbrani i spoljnoj politici ne vidi nikakve smetnje za saradnju, a to je još više pothranilo strepnje evropskih partnera da bi vlada u Londonu mogla suštinski da se okrene ponudi američkog predsjednika Donalda Trampa za sklapanje "najpovoljnijeg mogućeg sporazuma o trgovini SAD-Velika Britanija", čime bi neminovno bili zakinuti budući britanski odnosi s EU.

"To je pravi zid protiv zida za buduće odnose i partnerstvo EU-Velika Britanija", napominje list italijanskih poslovnih krugova "Il sole 24 ore", a dnevnik francuskih industrijalaca "Lezeko" zaključuje da će pregovori Brisel-London biti "vrlo oštri".

Džonson je, kako zaključuju komentatori u EU, čak i zaprijetio da sporazuma i ne mora biti, jer je takođe neuvijeno stavio do znanja da "mi nećemo kleknuti pred Evropskom unijom i spremni smo da 2021. izađemo iz članstva onako kako mi želimo".

Pregovarač EU Mišel Barnije je, dajući na uvid nacrt mandata, izjavio da cilj EU jeste da se s Velikom Britanijom održi trgovina bez carina i kvota, ali je upozorio da je za Uniju neprihvatljivo da se s one strane La Manša pojavi "deregulisana ekonomija koja bi izvlačila korist zahvaljujući nelojalnoj konkurenciji".

Mandat je uobličen na osnovu prethodno usvojenih smjernica članica EU i Barnije je takođe predočio da se u sporazumu s Londonom moraju očuvati EU norme o socijalnim pitanjima, klimi, očuvanju prirodne sredine, pomoći iz državne blagajne.

U mandatu se u stavki "Spoljna politika, bezbjednost i odbrana" nigdje više ne spominje politika EU o prijemu novih članica, jer London već sad u prelaznom razdoblju do kraja godine, o tome više ne odlučuje.

Kaže se da "predviđeno partnerstvo na tom polju treba da zajamči ambicioznu, tijesnu i trajnu saradnju u djelovanju u svijetu s ciljem da se zaštite građani od spoljnih opasnosti, spriječe sukobi, ojača međunarodni mir i bezbjednost i uhvati u koštac s uzrocima svjetskih izazova".

Nacrt mandata treba da usvoje članice Unije do kraja ovog mjeseca, a pregovori bi morali da se okončaju do kraja godine, na čemu istrajava Džonson, iako u Briselu misle da je taj rok prekratak.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla da vrijeme jeste kratko, mi ćemo pregovarati pošteno i otvoreno, ali ćemo braniti interese EU, interese naših građana, i to bez uvijanja i do kraja".

Bez sumnje je važnu poruku uputila i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorivši da će "cjelovitost jedinstvenog tržišta EU biti odbranjena i što se Britanci više budu udaljavali od normi i uslova unutrašnjeg tržišta, to će se i naši odnosi mijenjati".

Izlazak Velike Britanije iz članstva je "stvorio duboki razdor unutar Unije", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније