Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

04. 02. 2020. 22:59 >> 23:08

DANIJEL ARAP MOI

Umro bivši kenijski predsjednik

Bivši predsjednik Kenije Danijel Arap Moi koji je više od dvije decenije bio na vlasti umro je u 95. godini, saopštio je danas predsjednik Uhuru Kenijata.

Kenijata je u znak žalosti naložio spuštanje zastava na pola koplja od danas do dana sahrane bivšeg šefa države.

On je rekao da je Moi, kao drugi predsjednik Kenije, bio lider u borbi za nezavisnost i žestoki pan-Afrikanac.

Kenija je tokom većeg dijela njegove vlasti bila pod jednopartijskim sisemom.

Iako su ga kritičari nazivali diktatorom, Moi je uživao snažnu podršku mnogih Kenijaca i smatran je ujedinjujućom figurom kada je preuzeo vlast 1978. godine, nakon smrti tadašnjeg predsjedika Džoma Kenijate, oca današnjeg predsjednika.

Moi je vladao do 2002, a period njegove vladavine obilježen je centralizacijom vlasti, korupcijom i optužbama o kršenjima ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније