Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

09. 02. 2020. 22:12 >> 22:17

IRAN

Novi neuspješan pokušaj slanja satelita u orbitu

Iranska raketa nije danas uspjela da pošalje satelit u orbitu, javila je državna televizija Irana, što je najnoviji korak unazad za program za koji SAD tvrde da Teheranu pomaže u razvoju balističkih raketa.

Raketa "simorg" lansirana je u 19.15 po lokalnom vremenu sa kosmodroma Imam Homeini u provinciji Semnan, oko 230 kilometara jugoistočno od Teherana.

Ona nije mogla da pošalje komunikacioni satelit "Zafar 1" u orbitu zbog male brzine, navela je iranska državna televizija.

Portparol odjeljenja iranskog ministarstva odbrane za svemirski program Ahmad Hoseini pokušao je da predstavi neuspjeh kao "značajno" dostignuće za svemirski program Irana.

Raniji iranski pokušaji lansiranja satelita u orbitu bili su takođe neuspješni.

Iranski zvaničnici, među kojima je ministar informisanja i komunikacionih tehnologija Mohamad Džavad Azari Džaromi, promovisali su prethodnih dana lansiranje satelita.

Džaromi, za koga postoje spekulacije da bi mogao da bude kandidat na predsjedničkim izborima sljedeće godine, priznao je današnji neuspjeh na Tviteru, ali ga je uporedio s "nekoliko američkih neuspjelih lansiranja".

"Ali mi smo nezaustavljivi! Imamo još velikih iranskih satelita", napisao je Džaromi na engleskom, da bi kasnije na persijskom dodao da se "život ponekad ne odvija onako kako bismo voljeli".

Lansiranje satelita planirano je u vrijeme proslava uoči godišnjice Islamske revolucije iz 1979. godine, kada Teheran otkriva tehnološka postignuća oružanih snaga, svemirskog ili nuklearnog programa.

Iran je prošle godine imao dva neuspješna lansiranja satelita u orbitu.

SAD tvrde da Iran pokušajima da lansira satelit krši rezoluciju Ujedinjenih nacija koja poziva Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti povezane s balističkim raketama sposobnim da nose nuklearno oružje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније