Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

13. 02. 2020. 23:18 >> 23:19

NEPOŠTOVANJE ZAKONA

Rusija kaznila Fejsbuk i Tviter sa po 58.000 eura

Ruski sud osudio je danas društvene mreže Tviter i Fejsbuk na novčane kazne zbog nepoštovanja zakona koji zahtijeva da se podaci ruskih korisnika čuvaju na nacionalnoj teritoriji.

Dvije grupe osuđene su na kaznu od četiri miliona rubalja (oko 58.000 eura) za svaku, prenose ruske novinske agencije. Prijetile su im kazne do šest miliona rubalja.

Prema sudu dvije grupe imaju deset dana da ulože žalbu na tu sudsku odluku i 60 dana da plate kazne.

Rusija već nekoliko godina radi na pravljenju unutrašnjeg interneta koji može da funkcioniše nezavisno u slučaju da se zemlja odsječe od velikih svjetskih servera, ali takođe da bi povećala svoju kontrolu mreže.

U okviru toga ruske vlasti stalno zaoštravaju mjere na ruskom internetu, blokiraju portale vezane za opoziciju, kao i servise koji odbijaju da sarađuju sa vlastima.

Rusija je već 2016. naredila blokiranje profesionalne društvene mreže LinkedIn, koja je odbila da se povinuje njenom zakonu o čuvanju podataka ruskih korisnika. Od tada je LinkedIn nedostupan u Rusiji.

Rusko internet regulatorno tijelo Roskomnadzor neuspješno pokušava nekoliko godina da natjera velike kompanije kao što su Fejsbuk, Tviter i Gugl da prebace podatke ruskih korisnika u Rusiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније