Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 02. 2020. 19:37 >> 19:40

RUSIJA

Protesti protiv ustavne revizije koju je predložio Putin

U nekoliko gradova u Rusiji danas su organizovani protesti protiv nacrta ustavne revizije koju je predložio predsjednik Vladimir Putin.

Analitičari smatraju da Putin na taj način priprema teren da sačuva svoj uticaj poslije 2024. godine, kada bude napustio predsjedničko mjesto.

Protesti organizovani su u obliku po jedan demonstrant na javnom mjestu, što je jedini oblik protesta u Rusiji koji ne zahtijeva dozvolu okupljanja.

U Sankt Peterburgu je ipak došlo do privođenja nekoliko demonstranata, navela je nevladina organizacija OVD-Info, koja prati dešavanja na protestima.

Protest u Moskvi bio je dozvoljen na mjestu udaljenom od centra grada, a organizovan je na poziv nekoliko opozicionih pokreta među kojima je Front ljevice Sergeja Udalcova. Organizatori navode da se okupilo 3.000 ljudi, dok je policija javila da ih je bilo oko 300.

Udalcov je za agenciju Interfaks rekao da bi želio referendum umjesto "nerazumljivog javnog glasanja". Putin je obećao da će se Rusi izjasniti o tekstu ali nije naveo na koji način.

OVD-Info je dodao da su protesti organizovani u nekoliko drugih gradova u Rusiji, među kojima Arhangelsk na sjeverozapadu i Ulan Ude u Sibiru.

Putin je polovinom januara iznenada najavio reviziju Ustava koja će ojačati nekoliko prerogativa predsjednika i ulogu Državnog savjeta, koji je za sada konsultativni organ.

Nakon toga je premijer Dmitrij Medvedev podnio ostavku zajedno sa cijelom vladom. Ustavni amandmani koje je Putin predložio, krajem januara su jednoglasno usvojeni u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније