Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

16. 02. 2020. 08:29 >> 08:25

ŠEF SZO

Vrijeme je za solidarnost, ne za politizovanje

Vrijeme je za solidarnost, a ne za politizovanje, rekao je u čelnik Svjetske zdravstvene organizacije, odajući priznanje Kini što suzbijanjem koronavirusa u epicentru štiti ne samo svoje građane, nego cio svijet.

Prema posljednjim podacima, koronavirus je usmrtio u Kini 1523 osobe i zarazio njih više od 66.000.

Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.

Epidemija je ugrozila kineski turizam i naštetila kompanijama koje posluju s Kinom.

Brojne avio kompanije obustavile su letove, a neke države iz straha od širenja zaraze ne prihvataju turističke kruzere koji dolaze iz Kine.

Govoreći na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, predsjednik SZO Tedros Adhan rekao je da je nemoguće predvideti razvoj epidemije i upozorio da je pitanje koliko dugo će Kina izdržati bez snažnije međunarodne pomoći.

"Lako je optuživati i politizovati, a teško rješavati problem. Naučićemo lekcije iz ove epidemije, ali sada nije vrijeme za politizovanje", istakao je šef SZO.

"Više nego ikad vrijeme je da politiku vode naučnici", dodao je.

Kritikujući vlade što milione troše na zaštitu od terorizma, a malo na zaštitu od epidemija, prozvao je i medije za širenje vijesti o epidemiji.

"Naš najveći neprijatelj nije virius, nego stigma koja nas okreće jedne protiv drugih. Moramo to zaustaviti!", apelovao je on pred svjetskim čelnicima i diplomatima iz cijelog svijeta.

Premda je u početku čestitao Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, SAD su se u petak distancirale i kritikovale kineske vlasti zbog nedostatka transparentnosti.

"Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Leri Kadlou, glavni privredni savjetnik predsjednika Donalda Trampa.

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je juče na pojačano održavanje reda i na veću kontrolu interneta u vrijeme borbe s epidemijom koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније