Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

16. 02. 2020. 10:30 >> 10:30

EPIDEMIJA

Opada broj slučajeva zaraze koronavirusom u Kini

Treći dan za redom broj zaraženih od novog koronavirusa se smanjuje. U Kini je potvrđeno 2.009 novih slučajeva, pa je ukupno 68.500 zaraženih, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija Kine.

Broj smrtnih slučajeva u Kini od bolesti COVID-19, koju izaziva novi oblik koronavirusa, sada iznosi 1.665.

Ukupno 9.419 ljudi se oporavilo i otpušteno je iz bolnice.

Većina zaraženih je u gradu Vuhanu, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei, epicentru zaraze.

Kineski zvaničnici bili su svjesni ozbiljnosti situacije mnogo prije nego što je broj smrtnih slučajeva počeo naglo da raste, što je uticalo na to da posljedice budu manje katastrofalne, piše novinska agencija AP.

Broj oboljelih počeo je da opada kada je usvojena nova metodologija kojom se podrazumijeva potvrđivanje dijagnoze čak i kod naznaka nove bolesti. Zbog velikog broja zaraženih, nova metodologija omogućila je ljekarima da na osnovu pregleda i snimanja pluća potencijalne slučajeve tretiraju kao potvrđene, te nije potrebno čekati rezultate laboratorije.

Smjenom zvaničnika smanjuju bijes javnosti

Nekoliko zvaničnika provincije Hubej, u kojoj je izbila zaraza koronavirusom, ipak, smijenjeno je zbog lošeg upravljanja krizom koju je izazvala epidemija.

Iako su bili nižerangirani, njihov odlazak pokazuje kako kinesko vodstvo pokušava smiriti bijes javnosti zbog lošeg upravljanja krizom i time se distancirati od neuspjeha lokalnih birokrata.

Izvan Kine je dosad preminulo četvoro ljudi, a zaraženo je njih 500 u gotovo 30 država. Francuska je u subotu izvijestila o prvom smrtnom slučaju u Evropi, kineskom turisti iz Hubeija.

Prema trenutno dostupnim podacima, smrtnost među oboljelima je dva odsto.

Na kruzeru u Japanu za sada 355 oboljelih

Kruzer s 3.700 putnika i članova posade u karantinu je u Jokohami od 3. februara. Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva, ukupan broj oboljelih na kruzeru se popeo na 355 osoba.

"Do sada smo napravili testiranje na 1.219 osoba i 355 ih je bilo pozitivno", kazao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato. To znači da je od juče broj oboljelih porastao za 70. Kako je dodao, od 355 zaraženih njih 73 ne pokazuju simptome bolesti.

Osim zaraženih na brodu, u Japanu se pojavila dodatna 53 slučaja oboljenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније