Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 02. 2020. 13:09   >>  13:14 3

STOLTENBERG

EU sama bez NATO ne može da odbrani Evropu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da Evropska unija ne može sama, bez NATO, da odbrani Evropu.

On je to rekao povodom ponude predsjednika Francuske Emanuela Makrona Poljskoj da učestvuje u francuskom antinuklearnom kišobranu u pojačanoj evropskoj odbrani.

"Napori EU da pojača odbranu su uvijek dobro došli. To je sjajno da ih preduzimaju jer to jača takođe i NATO. Ali ne mogu da budu alternativa NATO, da mu konkurišu ili dupliraju aktivnosti NATO. Francuska ima nuklearno oružje, ali glavni garant bezbjednosti za evropske saveznike su sredstva zastrašivanja koja primenjuje NATO i u kojima se povezuju mogućnosti SAD i Evrope", kazao je prvi čovek NATO-a u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Stoltenberg je naglasio da 80 odsto svih vojnih troškva plaćaju članice NATO koje nisu u Evropi.

"To znači da EU nije u stanju da odbrani Evropu i da je NATO garant bezbjednosti za evropske saveznike", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO rekao je da zapadni vojni saveznici neće ići putem Rusije da u Evropi razmjeste nove nuklearne rakete srednjeg dometa i da je odgovor na novo razmještanje ruskih raketa to da NATO pojača protivvazdušnu i protivnuklearnu odbranu, konvencionalne snage, operativnu gotovost preko brojnih zajedničkih vojnih vježbi, a takođe da pokreće razne inicijative za razoružanje.

"Ne želimo novi hladni rat, ne želimo novu trku u naoružavanju. Zato nastojimo da našu poruku povežemo sa porukom o volji za dijalog, posebno o kontroli naoružavanja jer nova trka u naoružavanju je opasna, skupa i nastavićemo da ulažemo napore da je ne dopustimo", kazao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg kazao je da sila i dijalog ne moraju da se uzajamno isključuju i da aktivnosti prema Rusiji od strane NATO idu na dva kolosjeka.

"Nastupamo sa pozicije sile, demonstriramo riješenost, ostajemo predvidljivi iako oštri ali sa druge strane nastojimo da gradimo dijalog sa Moskvom, želimo sa njom bolje veze", rekao je generalni sekretar NATO.

Odgovor na, kako je rekao Stoltenberg, sve agresivnije ponašanje Rusije je i povećanje broja vojnih vežbi na teritoriji NATO.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније