Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

20. 02. 2020. 08:20   >>  08:18

ADVOKAT TVRDI

Tramp ponudio pomilovanje Asanžu uz uslov

Advokat Džulijana Asanža tvrdi da je predsjednik SAD Donald Tramp ponudio pomilovanje osnivaču Vikiliksa ukoliko kaže da Rusija nije bila umiješana u razotkrivanje imejlova tokom američkih izbora 2016. godine.

Ponudu je navodno prenio bivši republički kongresmen Dejna Rohrabaher.

Asanžov advokat je iznio ove tvrdnje tokom pripremnog saslušanja pred vestminsterskim sudom uoči procesa sljedeće nedjelje na kojem će se odlučili o Asanžovom izručenju.

Bijela kuća je saopštila da se radi o "potpunoj izmišljotini i laži."

Poruke koje je objavio Vikiliks uoči predsjedničkih izbora 2016. godine sadržale su poražavajuće detalje o Demokratskoj partiji i navodno su uništile šanse njene kandidatkinje Hilari Klinton.

Asanž je ranije porekao da je ovaj materijal dobio iz Kremlja, iako su ruski obavještajci optuženi u Americi da su umiješani u slučaj.

Na suđenju sljedeće nedjelje raspravljaće se o Asanžovom izručenju Americi zbog 18 tačaka optužnice za prethodno objavljene diplomatske depeše.

Ukoliko bude proglašen krivim, može da bude osuđen na maksimalnih 175 godina zatvora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je na sudu da postoje dokazi da je bivši kongresmen Rohrabaher iznoo ponudu za pomilovanje.

Rohrabaher, poznat po otvorenoj podršci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, posjetio je ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj je boravio Asanž u avgustu 2017. godine, rekao je advokat.

U to vrijeme, sumnjalo se da je Rusija iza sramotnih imejlova Demokratskog nacionalnog komiteta koje je objavio Vikiliks - iako je Asanž poricao da su Rusi bili umešani.

BBC je pokušao da stupi u kontakt sa Rohrabaherom za komentar.

Dnevnik Vol Strit žurnal je 2017. godine pisao da je Rohrabaher kontaktirao Bijelu kuću pokušavajući da obezbijedi pomilovanje Asanža.

Rohrabaher je navodno tražio da Asanž obezbijedi "dokaz" da Rusija nije bila izvor hakovanih imejlova koje je Vikiliks objavio tokom izbora u Americi 2016. godine.

Asanž je u pritvoru od prošlog septembra, pošto je odslužio 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Osnivač Vikiliksa je prethodno, od 2012. godine, živio u ambasadi Ekvadora da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno napastvovanje. Asanž je od početka poricao optužbe, koje su kasnije i odbačene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније