Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

25. 02. 2020. 22:53   >>  22:53

GRČKA OSTRVA

Sukobi zbog izgradnje novih kampova za migrante

Na grčkim ostrvima Lezbos i Hios danas su se sukobili policija i demonstranti koji su pokušali da spriječe vlasti da dovezu mašine koje bi gradile nove kampove za migrante.

Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su ometali brodove da pristanu.

Na Lezbosu su demonstranti zapalili kante za smeće i koristili komunalne kamione da bi blokirali lučko područje.

Zbog prevelike količine suzavca koji je koristila i policija na Hiosu, najmanje tri osobe, uključujući i gradonačelnika ostrva, hospitalizovane su zbog teškoća sa disanjem, saopštili su lokalni zvaničnici.

Grčka vlada je poručila da će nastaviti sa planiranom izgradnjom novih objekata, koji bi zamijenili postojeće kampove, a koji su posljednjih mjeseci izuzetno prenatrpani.

Mnogi građani sa ostrva kao i lokalne vlasti žestoko se protive tim planovima i tvde da bi migranti i azilanti trebalo da se presele u kontinentalni dio Grčke.

Portparol Vlade Stelios Pecas izjavio je za državnu televiziju da vlast ne može ništa da promijeni bez novih kampova.

"Razumjeli smo da postoji problem nepovjerenja koji je stvoren prethodnih godina, ali zatvoreni kampovi će biti izgrađeni i pozivamo javnost da to podrži," rekao je on.

Pecas je rekao da je vlada zabrinuta i da je primorana da reaguje i zbog sve veće epidemije koronavirusa jer u postojećim prenatrpanim kampovima nemoguće je izvršiti odgovarajuće zdravstvene provjere.

Na Lezbosu će biti izgrađen zatvoreni kamp u kome će važiti rigorozne kontrole pristupa. Planirano je da zamijeni kamp otvorenog tipa u Moriji koji može da primi manje od 3.000 migranata, a u kome se trenutno nalazi više od 18.000 tražilaca azila.

Grčka je najprometnija ulazna tačka za ilegalnu migraciju u Evropskoj uniji, a većina migranata stiže na istočna grčka ostrva sa obližnje turske obale.

Prema sporazumu iz 2016. godine koji je podržala i finansirala EU, kretanje migranata ograničeno je na ta ostrva dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azil.

Skoro 60.000 migranata i izbjeglica stiglo je na grčka ostrva prošle godine, što je skoro dvostruko više nego u 2018. godini, prema Agenciji UN za izbjeglice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније