Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

25. 02. 2020. 23:02 >> 23:00

ANTARKTIK

Toplotni talas otopio petinu ostrva u devet dana

Devetodnevni toplotni talas pogodio je sjeverni vrh Antarktika ovog mjeseca. Na najhladnijem kontinentu na Zemlji stvorili su se uslovi koji podstiču ubrzano topljenje leda.

Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snijega otopila na ostrvu Igl, koji se nalazi u okviru Antarktičkog poluostrva, piše CNN.

Fotografije prikazuju ostrvo prije i poslije toplotnog talasa koji ga je pogodio, pa su sad velike površne zemlje vidljive, a otapanje leda stvorilo je i vodena jezera.

Na Antarktiku je ovog mjeseca zabilježena i rekordna temperatura od 18,2 stepeni celzijusa, a u četiri sedmice otopilo se čak 10 centimetara snijega na ostrvu Igl, što je oko 20 odsto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktiku. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarkticu", kaže Mauri Pelto, geolog s Nikols koledža u Masačusetsu.

Velika količina vode s Antarktika slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније