Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, Objavila: R.B. ]

25. 02. 2020. 23:21 >> 23:16

"NEPOŠTOVANJE SUDA"

Advokat se žali na Asanžov tretman u zatvoru

Edvard Ficdžerald, advokat Džulijana Asanža, rekao je da postupanje prema njegovom klijentu u zatvoru može da se tretira kao nepoštovanje suda.

Ficdžerald je danas izjavio da su osnivaču Vikiliksa u zatvoru čak 11 puta vezivane lisice, dva puta je pretresan do gole kože i da su mu oduzeti sudski papiri sa prvog dana saslušanja o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Rekao je sudiji da bi postupanje prema Asanžu u londonskom zatvoru Belmarš "moglo da se tretira kao nepoštovanje ovog suda", prenio je AP.

Ročište o ekstradiciji počelo je juče u sudu u Vulvič Kraunu, koji se nalazi pored zatvora.

Okružni sudija Vanesa Baraitser, koja vodi slučaj, rekla je da neće moći da radi ukoliko Asanž ne bude mogao da učestvuje u postupku, koji će, kako se očekuje, trajati nekoliko mjeseci.

"Ukoliko dođe do toga, molim vas, obavijestite me", rekla je sudija Baraitser.

Vlasti SAD žele da sude Asanžu zbog optužbi za špijunažu sa maksimalnom kaznom od 175 godina zatvora, zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša iz 2010. godine.

Asanž tvrdi da se ponašao kao novinar koji ima pravo na zaštitu na osnovu prvog amandmana američkog ustava.

Očekuje se da će ročište o izručenju biti nastavljeno tokom nedjelje, a potom će uslijediti pauza do maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније