Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

26. 02. 2020. 19:42 >> 19:47

BIVŠI PREDSJEDNIK EGIPTA

Mubarak sahranjen uz vojne počasti

Egipat je danas organizovao sahranu sa punim vojnim počastima za bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka koji je vladao decenijama prije nego što je svrgnut 2011. godine u pokretu Arapskog proljeća.

Na sahrani praćenoj topovskom paljbom, ukazano je na Mubarakova ratna dostignuća. To je dio nastojanja vlade da Mubarakova vojna karijera postane njegovo nasljeđe, a ne njegovo vrijeme na funkciji.

Mubarak, koji je bio primoran na ostavku poslije uličnih protesta 2011. godine, preminuo je juče u 91. godini u vojnoj bolnici u Kairu, saopštila je njegova porodica. Primljen je u bolnicu 21. januara.

Sadašnji egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi kratko je prisustvovao sahrani, izrazio saučešće dvojici Mubarakovih sinova i njegovoj supruzi.

Mubarakovo tijelo kasnije je položeno u grob nekoliko kilometara od porodičnog groblja u Heliopolisu, u Kairu gdje je bio Mubarakov dom tokom velikog dijela njegove vladavine i gdje je živio mirno do smrti.

Državna televizija je uživo prenosila sahranu i emitovala snimke Mubaraka u njegovim mlađim danima prije nego što je postao predsjednik, hvaleći ga za njegovu ulogu kao komandanta vazduhoplovnih snaga u ratu sa Izraelom 1973. Kao predsjednik, Mubarak je kasnije učvrstio mir sa nekadašnjim egipatskim neprijateljem.

Održavanje sahrane sa punim vojnim počastima za jednog svrgnutog vodju izazvalo je osporavanja brojnih Egipćana preko društvenih mreža koji su ukazivali na njegovu osudu za korupciju poslije svrgavanja.

Ipak, bivši predsjednik i dalje uživa određenu popularnost među mnogim Egipćanima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније