Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

27. 02. 2020. 17:55 >> 17:54
3

POMPEO PORUČIO

Ruska okupacija Krima prijetnja zajedničkoj bezbjednosti

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da je "ruska okupacija Krima" prijetnja zajedničkoj bezbjednosti i pozvao Rusiju da je okonča.

On je ovo naveo u saopštenju Stejt Departmenta povodom šeste godišnjice od pripajanja Krima Rusiji i potvrdio stav SAD da je Krim Ukrajina.

"Kao što je naglašeno u deklaraciji o Krimu iz jula 2018. godine, Sjedinjene Države ne žele i nikada neće priznati ruske tvrdnje o suverenosti nad poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima", rekao je državni sekretar, navodeći da su ruska okupacija Krima i sve veća militarizacija poluostrva prijetnja zajedničkoj bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, ruske okupacione vlasti nastavljaju napad na ljudska prava i osnovne slobode, brutalno ućutkujući kritičare u civilnom sektoru i medijima i ograničavajući vjersku slobodu.

Pompeo je optužio Rusiju i za nepravedan odnos prema tatarskoj zajednici, kao i za ograničavanje vjerskih sloboda.

"Njeni napori su osudeni na neuspjeh. Svijet nikada neće zaboraviti rusku neprovociranu invaziju na Ukrajinu", rekao je Pompeo, pozivajući Rusiju da oslobodi sve Ukrajince koje je zatvorila u znak odmazde zbog njihovog mirnog neslaganja i da okonča rusku zloupotrebu osnovnih sloboda na Krimu.

"Sjedinjene Države osuđuju ilegalne akcije Rusije na Krimu i njene kontinuirane agresivne akcije protiv Ukrajine, uključujući Donbas, i neće ukinuti sankcije protiv Rusije dok ona ne vrati kontrolu nad Krimom Ukrajini i u potpunosti ne izvrši svoje obaveze iz Minskog sporazuma", naglasio je Pompeo u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније