Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2020. 20:07 >> 20:07
5

KINESKI PULMOLOG

"Epidemija pod kontrolom do kraja aprila"

Kineski pulmolog Žong Nanšan (Zhong Nanshan) rekao je danas da je uvjeren da će epidemija koronavirusa biti "stavljena pod kontrolu" do kraja aprila, dodavši da to što je virus otkriven u Kini, ne znači da odatle i potiče.

"Uz snažne mjere koje je preduzela kineska vlada i zajedničkim naporima medicinara širom zemlje, uvjereni smo da će epidemija u osnovi biti pod kontrolom do kraja aprila", rekao je Žong novinarima u južnoj kineskoj provinciji Guangdžou, prenijela je agencija Sinhua.

Žong je rekao da to što je prvi slučaj obolijevanja od bolesti COVID-19 otkriven u Kini, ne znači da novi koronavirus potiče iz Kine.

"Potrebna nam je veća međunarodna saradnja jer ovo nije nacionalna bolest, već se odnosi na sve ljude", rekao je Žong i dodao da je Medicinski univerzitet u Guangdžouu ojačao saradnju sa stranim univerzitetima.

Najnovija istraživanja su pokazala da u disajnim putevima pacijenata zaraženih novim koronavirusom ima mnogo ljepljive sluzi, rekao je Žong i dodao da opstrukcija disajnih puteva može dovesti do sekundarnih infekcija.

Stopa smrtnosti među kritičnim pacijentima u Vuhanu, epicentru epidemije, kreće se blizu 60 procenata, kaže Žong.

Stručnjaci traže rješenja za hipoksiju (manjak kiseonika koji dopire do tkiva), a neke nove metode pokazale su se efikasnim u Vuhanu u olakšavanju teškoća pacijenata pri disanju.

Na pitanje zašto su neki pacijenti, otpušteni iz bolnice poslije inicijalnog oporavka, bili pozitivni na koronavirus na ponovnom testiranju, Žong je rekao da je COVID-19 nova zarazna bolest, čiji proces još nije poznat.

"Zasad ne možemo izvući apsolutni zaključak i moramo pažljivo pratiti njegov razvoj. Ali, po zakonima mikroorganizama, oni ljudi koji imaju dovoljno antitela više neće biti inficirani", rekao je Žong.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније