Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: M.M. ]

27. 02. 2020. 23:51 >> 23:41
1

VELIKA BRITANIJA

Objavili platformu za trgovinske pregovore sa EU

Velika Britanija objavila je danas platformu za trgovinske pregovore sa Evropskom unijom (EU), u kojem otvoreno prijeti da će napustiti pregovarački sto ukoliko ne bude napretka u roku od četiri mjeseca.

Dvije strane imaju rok do juna da dođu do, kako to kaže pregovarački tim iz Londona, "opšteg nacrta sporazuma", koji bi trebalo da bude završen do septembra.

U protivnom će se Britanija opredijeliti za "australijski tip" sporazuma, što je gubitnički trgovinski aranžman, prenose agencije.

Prema pisanju medija, i Velika Britanija i EU žele da postignu sporazum o slobodnoj trgovini, ali imaju izrazito suprotna stanovišta o tome kako on treba da se nadgleda i šta sačinjava fer konkurenciju između njihove dvije ekonomije.

Britanija traži pravo da se ne pridržava propisa EU kako bi sklapala nove trgovinske sporazume širom svijeta i ojačala britansku ekonomiju.

EU, s druge strane, smatra da Britanija mora da prihvati pravila bloka u oblastima počev od državne pomoći do zaštite životne sredine, i da omogući pristup evropskim brodovima britanskim ribolovnim vodama, ukoliko dvije strane žele da postignu dobar sporazum.

London, međutim, želi poseban sporazum o ribolovu sa EU, mimo sporazuma o slobodnoj trgovini, pri čemu bi se na godišnjem nivou pregovaralo o podjeli ukupnog ulova.

Britanija je u platformi navela da želi da se u sporazumu utvrdi "zakonska obaveza" pristupa njenih finansijskih kompanija finansijskom tržištu EU.

Trgovinski sporazum sa blokom trebalo bi da obezbijedi predvidivo, transparentno i prijateljsko poslovno okruženje, za prekogranične finansijske usluge.

Britanija želi, takođe, da njen sporazum sa EU uključi recipročnu obavezu da se neće ublažavati i smanjivati nivo zaštite i standarda u radnom zakonodavstvu, kako bi se podstakli trgovina i investicije.

U dokumentu se navodi da od Britanije ne bi trebalo zahtijevati da poštuje propise EU i da trgovinski sporazum ne smije ni na koji način da ograničava njen poreski suverenitet.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније