Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, B92, objavila B.B. ]

28. 02. 2020. 14:34 >> 14:32

STANO PORUČIO

EU: Turska da poštuje sporazum o migrantima

Evropska unija poručila je Turskoj da očekuje da ona poštuje svoje obaveze preuzete prema sporazumu o migrantima zaključenom 2016. godine, rekao je danas portparol EU reagujući na izjavu visokog turskog zvaničnika o migrantima koji pokušavaju da stignu u Evropu.

"Sa našeg stanovišta sporazum se i dalje drži i očekujemo od Turske da poštuje svoje obaveze", rekao je portparol EU Peter Stano u dnevnom obraćanju novinarima, prenosi Frans pres.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je da Turska neće više sprečavati migrante koji pokušavaju da stignu u Evropu da prelaze granicu, poslije pogibije najmanje 33 turska vojnika u regionu Idliba.

To je najveća eskalacija u sukobu turskih snaga i sirijskih vladinih snaga koje vojno podržava Rusija i izaziva zabrinutost da bi moglo da preraste u opšti rat sa milionima sirijskih civila zarobljenim u sredini.

Predstavnici NATO-a sazvali su danas vanredni sastanak na zahtjev Turske i desetine migranata počelo je da se skuplja na turskoj granici sa Grčkom i da traži da uđe u Evropu, pošto je Turska rekla da više ne može da zadrži izbjeglice.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je da bi kretanje migranata ka zapadu moglo da se nastavi ukoliko se situacija u Idlibu pogorša, ali je rekao da nema promjene u turskoj migrantskoj politici, prenosi AP.

On je rekao da su neki tražioci azila i migranti u Turskoj, zabrinuti zbog razvoja situacije počeli da se kreću ka zapadnim granicama Turske i da bi taj rizik mogao da se poveća ukoliko se situacija pogorša.

Izbjeglice su u međuvremenu krenule ka kopnenoj granici sa Grčkom u kombijima i taksijima iz Istanbula. Desetine njih čekaju na turskoj strani granice ka Pazarkulea. Drugi su se uputili na tursku zapadnu obalu u pokušaju da stignu do grčkih ostrva.

Grčka zatvorila granični prelaz Kastanjes

Grčka je danas zatvorila prelaz Kastanjes na granici sa Turskom, nakon što je veliki broj migranata pokušao da uđe u tu zemlju, javlja agencija ANA.

Grčki policijski zvaničnik rekao je da se desetine ljudi okupilo na turskoj strani kopnene granice sa Grčkom i da viču da im se otvori granica.

Grčka policija i vojne granične patrole raspoređene su na grčkoj strani da spriječe prelaze migranata koji nemaju dozvolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније