Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 03. 2020. 22:52   >>  22:52

SPREMNI ZA MJERE

G7 predlaže saradnju u borbi protiv koronavirusa

Predstavnici centralnih banaka i ministri finansija G7 saopštili su danas da su spremni da preduzmu odgovarajuće mjere, uključujući i fiskalne gdje je neophodno, kako bi pomogli u odgovoru na koronavirus i podržali svjetsku ekonomiju.

U zajedničkoj izjavi poslije hitnog konferencijskog poziva, ministri su rekli da će iskoristiti "sva prikladna politička sredstva" da postignu jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja koronavirusa, koji izaziva strah od svjetske recesije.

"Imajući u vidu moguće uticaje COVID-19 na svjetski rast, ponovo potvrđujemo odlučnost da ćemo iskoristiti sva politička sredstva kako bismo postigli jak održiv rast i zaštitu protiv rizika", navodi se u izjavi zemalja G7 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan).

Tržišta su tražila snažan odgovor centralnih banaka koji bi uključivao koordinisano sniženje stopa.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je juče da bi koronavirus, koji je otkriven u Kini, ali koji se do sada proširio na 60 država u Evropi, SAD, Latinskoj Americi i drugim djelovima Azije, mogao da prouzrokuje pad svjetske ekonomije prvi put nakon međunarodne finansijske krize prije više od jedne decenije.

OECD je smanjila svoje prognoze za globalni rast u 2020. za pola procenta, na 2,4 odsto, najavljujući da bi ta cifra mogla da padne čak i na 1,5 odsto što bi bio najsporiji rast od 2009.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније