Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 03. 2020. 08:50 >> 08:50
4

PREOKRET KOD DEMOKRATA U SAD

Bajden osvojio osam država

Džo Bajden pobijedio je u osam od 14 američkih država, gdje se glasalo za izbor predsjedničkog kandidata demokratske stranke, na takozvani "super utorak", javljaju agencije.

Sedamdeset sedmogodišnji bivši američki potpredsjednik pobijedio je u državama Masačusets, Minesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tenesi, Sjeverna Karolina i Virdžiija, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Međutim, senator iz Vermonta Berni Sanders, (78), pretendent na mjesto kandidata demokrata, koji je odmah iza Bajdena, prema prognozama pobijediće u Kaliforniji, važnoj državi zbog velikog broja kandidata, i u još tri države.

Njih dvojica predvode trku za kandidata demokrata koji će se suočiti sa predsjednikom Donaldom Trampom na predsjedničkim izborima SAD 3. novembra.

Jučerašnje glasanje je dalo vjetar u leđa Bajdenu u unutarpartijskoj trci, gdje je Berni Sanders prije dvije nedjelje još važio za velikog favorita.

U još jednoj velikoj državi, u Teksasu, dvojica političara su bili rame uz rame krajem večeri i još nije proglašeno ko je pobijedio.

Virdžinija i Sjevera Karolina su važne države, u kojima je Bajden pobijedio, zato što su ključne među državama neopredijeljenim između republikanaca i demokrata za izbore 2020.

Bajden je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 53 odsto glasova u Virdžiniji, a Sanders je daleki drugi sa 23 glasa.

Izlazne ankete pokazuju da je Bajden osvojio veliku većinu glasova Afro-Amerikanaca, koji su ključni blok u američkoj Demokratskoj stranci. Takođe izgleda da je osvojio i većinu glasača iz predgrađa koji se prema anketama okreću od sadašnjeg američkog predsjednika Trampa.

"Vrlo smo živi. Nemojte se varati, ova kampanja će oterati Donalda Trampa", rekao je Bajden grupi okupljenoj u Los Anđelesu.

Ako Sanders zaista pobijedi u Kaliforniji, kao što predviđa agencija AP, on će pokupiti veliki dio od 415 delegata koje ta država šalje na konvenciju partije, gdje se konačno određuje kandidat demokrata, od 13. do 16. jula u Milvokiju.

Levičarski nezavisni senator je takođe pobijedio u svojoj državi Vermontu, kao i u Koloradu i državi Juta.

U jednom govoru Sanders je kritikovao Trampa, ali je malo zakačio i Bajdena.

"Mi pobjeđujemo politički establišment. Ne možeš pobijediti Trampa sa istom starom politikom", rekao je on.

U trci za kandidata demokrata na juče održanim unutarpartijskim izborima ostalo je pet političara - bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden (77), senator iz Vermonta Berni Sanders (78), milijarder Majkl Blumberg (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

Značaj "super utorka" je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD.

Na do sada održanim unutarstranačkim izborima u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, birano je ukupno 155 delegata. Prema podacima Asošiejted presa, u vođstvu je prije "super utorka" bio Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slijede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

Vjetar u leđa Bajdenu pred "super utorak" dala je ubjedljiva pobjeda u Južnoj Karolini, zahvaljujući kojoj je ponovo postao glavni kandidat partijskog establišmenta i umjerenih demokrata. Predstavnici establišmenta Demokratske stranke otvoreno istupaju protiv Sandersa, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu i poznat je po kritikovanju nejednakosti i neoliberalizma.

Najveći gubitnik "super utorka" je Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu koji je u borbu za glasove ušao tek juče pošto je preskočio takmičenja u prve četiri države. On je potrošio više od pola milijarde dolara sopstvenog novca, ali je osvojio samo utješnu nagradu u maloj američkoj teritoriji, Američkoj Samoi.

Senatorka Elizabet Voren koja je u jednom trenutku predvodila u trci pretrpjela je juče veliki poraz od Bajdena u svojoj državi Masačusetsu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније