Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

05. 03. 2020. 22:46 >> 22:45

ŽALBA EVROPSKOM SUDU

Frankovi potomci se žalili zbog ekshumacije

Potomci španskog diktatora, generala Franciska Franka podnijeli su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv španske vlade zbog njegove ekshumacije prošle godine.

Španska vlada je prošle godine premjestila Frankove posmrtne ostatake iz mauzoleja u Madridu i prenijela ih u privatnu grobnicu.

Advokati koji predstavljaju Frankove unuke rekli su danas da porodica vjeruje da je vlada "eksproprisala" njegove ostatke ekshumacijom prošlog oktobra, jer im je sada potrebno odobrenje da posjete njegovo novo grobno mjesto.

Oni su rekli da se odluka zasniva na zakonu koji je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i predstavlja povredu porodičnih prava.

Prema španskom Zakonu o istorijskom sjećanju iz 2007. godine, socijalistička vlada je ekshumirala Frankove posmrtne ostatke iz mauzoleja "Dolina palih" i ponovo ga sahranila u maloj porodičnoj kripti sjeverno od Madrida.

Franko je u mauzoleju bio od smrti 1975. godine.

Vlada je tada tvrdila da moderna demokratska država ne može imati "ogromno svetilište" na kom bi bio uzvišen diktator.

Oni su naveli i da je premještanje Frankovih ostataka čin za stotine hiljada ljudi koji su poginuli u španskom građanskom ratu i one koji su pretrpjeli progon tokom njegovog gotovo četiri decenijskog režima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније