Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

07. 03. 2020. 10:25   >>  10:25

NA GRANICI GRČKE I TURSKE

Sukobi sa migrantima ušli u drugu sedmicu

Evropska unija je migrantima na turskoj granici jasno dala do znanja da prestanu da pokušavaju preći u Grčku, ali razmišlja o mogućnosti za dodatnu pomoć Ankari, dok napetosti i sukobi između grčke interventne policije i izbjeglica ulaze u drugu sedmicu.

Desetine hiljada migranata nastoji da uđe u Grčku, kao članicu EU-a, nakon što je Turska 28. februara rekla da ih neće više zadržavati na svojoj teritoriji, kako je to bilo dogovoreno 2016. sa EU-om, u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Grčke i turske sigurnosne snage ponovno su upotrijebile suzavac u petak, rekli su svjedoci, ispustivši oblake dima iznad graničnog prijelaza Kastanies-Pazarkule.

Neki migranti ispirali su vodom oči koje su ih pekle, a drugi su trčali preko polja pokušavajući naći prolaz u dobro čuvanoj granici.

"Vijest o navodnoj otvorenosti (grčko-turske granice) je lažna i ljudi se ne bi trebali ondje kretati", rekao je vodeći diplomat EU-a Žozef Borel novinarima za vrijeme sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Zagrebu.

Evropska unija trebala bi da ponudi više od šest milijardi eura obećanih 2016. da pomogne izbjeglicama, ali Turska ih mora prvo prestati koristiti kao "ulog u pregovorima", rekao je.

Turska, koja je primila blizu četiri miliona sirijskih ratnih izbjeglica, kaže da Evropska unija nije ispunila ranije data obećanja.

Osim toga, Turska želi više evropske pomoći u Siriji, gdje se njene snage sukobljavaju sa sirijskim vladinim snagama koje podržava Rusija.

Kao znak tvrđeg stava EU-a nakon migrantske krize 2015. kad je iz Turske u Evropu ušlo više od milion migranata, ministri u Zagrebu rekli su da su spremni preduzeti "sve potrebne mjere" da zaustave ilegalni ulazak u Grčku, ali nijesu dalje objašnjavali.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova tu je izjavu kritikovalo kazavši kako to pokazuje da evropske zemlje koriste migrante kao političko sredstvo i da su dopustili kršenje međunarodnih zakona. Ministarstvo je dodalo da podrška EU-a Grčkoj pokazuje kako blok dopušta da se njegove vlastite vrijednosti i zakoni ne poštuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније