Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

08. 03. 2020. 14:52 >> 14:50

NETANJAHUOV RIVAL

Gancu pojačano obezbjeđenje zbog prijetnji smrću

Izraelski parlament je danas pojačao zaštitu Benija Ganca, glavnog političkog rivala premijera Izraela Benjamina Netanjahua, jer je procijenjeno da su vjerodostojne prijetnje smrću koje su mu upućene.

Gancu stižu razne prijetnje od izbora 2. marta na kojima Netanjahu nije osvojio parlamentarnu većinu neophodnu za samostalno obrazovanje vlade.

Ganc je rekao da je jedan čovjek pokušao da ga napadne u subotu uveče i da mu Netanjahuove pristalice prijete na internetu.

Na jednom nalogu se poziva da Ganc bude ubijen, baš kao i bivši premijer Izraela Jicak Rabin 1995. godine. Rabina je ubio jevrejski ualtranacionalista koji se protivio njegovoj politici sklapanja mira s Palestincima.

Neki su Ganca i njegove partijske saveznike predstavili odjevene kao Arapi, slično fotografijama prije ubistva Rabina.

Komentarišući to, Ganc je Netanjahuu poručio da "takva atmosfera u javnosti i prijetnje zabrinjavaju svakog nacionalnog lidera, "huškanje svuda bjesni, a ti ćutiš!".

Ganc je poručio da neće dozvoliti da se sije strah, najavio da će smijeniti režim Netanjahua koji je "pregazio sve norme" i da će na vlast doći "oni koji su to zaslužili".

Netanjahu će se od 17. marta suditi po optužbi za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito.

On je na vlasti više od 13 godina i stalo mu je da ostane premijer, jer bi mu to dalo važan politički podsticaj.

Konačni rezultati izbora su pokazali da Netanjahuov desničarski blok ima 58 poslanika mandata, tri manje od parlamentarne većine potrebne za formiranje vlade.

On i dalje tvrdi da je pobjednik i protivnike optužuje za pokušaj krađe izbora zbog sklapanja savezništva s arapskim partijama koje on smatra neprijateljskim prema izraelskoj državi.

Netanjahu tvrdi i da Ganc i njegovi partneri podrivaju demokratiju, a Netanjahuovi saveznici prijete da će smijeniti vrhovnog tužioca, ucjenjuju poslanike koji neće da im priđu, i prijete protestima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније